Abas se izvinio jevrejskom narodu za uvrjedljive izjave

Abas je takođe osudio antisemitizam u svim oblicima i potvrdio posvećenost rješenju decenijskog sukoba sa Izraelom po modelu dvije države koje bi živjele jedna pored druge u miru i bezbjednosti, prenose izraelski mediji
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2018. 12:04h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izvinio se danas za svoje izjave od prošle nedjelje koje su označene kao antisemitske.

"Ako su ljudi uvrijeđeni zbog mojih izjava, posebno narod jevrejske vjere, ja im se izvinjavam. Želio bih da uvjerim svakog da moja namera nije bila da to uradim i ponavljam da imam puno poštovanje za jevrejsku vjeru, kao i druge monoteističke religije",rekao je Abas, dodavši: "Želio bih da ponovim našu osudu holokausta kao nagnusnijeg zločina u istoriji i da izrazim saosjećanje sa žrtvama".

On je takođe osudio antisemitizam u svim oblicima i potvrdio posvećenost rješenju decenijskog sukoba sa Izraelom po modelu dvije države koje bi živjele jedna pored druge u miru i bezbjednosti, prenose izraelski mediji.

Izraelski Memorijalni centar holokausta Jad Vašem osudio je Abasovo obraćanje parlamentu Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), ocjenivši da je iskrivio istorijske činjenice.

EU i UN su takođe kao neprihvatljive ocijenile Abasove izjave u kojima je sugerisao da su Jevreji proganjani zbog umiješanosti u pozajmljivanje novca.

"Oni kažu da mržnja prema Jevrejima nije zbog njihove vjere već zbog njihove društvene uloge. Tako da jevrejsko pitanje koje se raširilo protiv njih širom Evrope nije bilo zbog njihove vjere već zelenaštva i banaka", rekao je Abas, pozivajući se na djela raznih autora.

Specijalni koordinator UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je rekao da su u Abasovom govoru ponovljene neke od "najprezrenijih antisemitskih kleveta, uključujući i sugestiju da je ponašanje Jevreja bilo uzrok za holokaust".

U Briselu je rečeno da je govor palestinskog lidera sadržao neprihvatljive izjave koje se tiču uzroka holokausta i legitimiteta Izraela.

Abasove izjve osudili su i izraelski i američki lideri.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je Abas i ranije poricao holokaust i nastavio da ga poriče.

Abas je izazvao kontroverzu još pre više decenija svojom doktorskom tezom na Moskovskom univerzitetu u kojoj je proučavao veze cionističkog rukovodstva i nacističkog režima 1930-tih godina, podsjećaju izraelski mediji.

Bonus video: