Preživjela 59 dana na respiratoru, probudila se iz kome dan prije isključivanja sa aparata

Lisa Martin, 49-godišnja majka četvoro djece, hospitalizovana je krajem septembra u bolnici Memorijal satila helt u Vejkrosu u Džordžiji, a iz nje izašla 95 dana kasnije

17366 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki ljekari opisali su kao čudotvoran oporavak pacijentkinje iz Džordžije, koja je poslije 59 dana provedenih na respiratoru konačno na Novu godinu izašla iz bolnice.

Lisa Martin, 49-godišnja majka četvoro djece, hospitalizovana je krajem septembra u bolnici Memorijal satila helt u Vejkrosu u Džordžiji, a iz nje izašla 95 dana kasnije.

„Njen nevjerovatni oporovak uključuje 59 dana provedenih na respiratoru, 40 dana u indukovanoj komi i preživljavanje šloga“, naveli su iz bolnice u objavi na Fejsbuku 31. decembra kada je Lisa otpuštena, prenosi RTS.

Kako je navedeno, osoblje je zvalo njenu porodicu i tražilo od njih da odluče o isključivanju sa aparata za održavanje vitalnih funkcija. Porodica je izabrala da sačeka maksimalnih 11 dana prije nego što pristane.

„Ali bog je imao druge planove. Jedanaestog dana, Lisa se probudila iz sedativa, počela da očima prati pokrete i pomjera ruku“, rekli su iz bolnice.

Martin je tada počela svoj put oporavka, daljeg liječenja i rehabilitacije. Oporavak je podrazumijevao da ponovo nauči da hoda, priča, guta, jede...

„Moram da nosim masku sa kiseonikom cijeli dan i krećem se uz pomoć hodalice. Doktori misle da ću se vremenom potpuno oporaviti“, rekla je Lisa Martin za medije poslije izlaska.

Bonus video: