Nensi Pelosi ponovo izabrana za predsjednicu Predstavničkog doma Kongresa SAD

Demokrata iz Kalifornije Pelosi vodi demokrate u donjem domu Kongresa od 2003. godine i jedina je žena koja je bila predsjednik tog tijela

5328 pregleda 1 komentar(a)
Nensi Pelosi, Foto: Reuters
Nensi Pelosi, Foto: Reuters

Nensi Pelosi je tijesnom većinom ponovo izabrana za predsjednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa, koji će voditi i za vrijeme izabranog predsjednika Džoa Bajdena.

Demokrata iz Kalifornije Pelosi vodi demokrate u donjem domu Kongresa od 2003. godine i jedina je žena koja je bila predsjednik tog tijela. Očekivalo se da će zadržati taj položaj i u novom sazivu. Ona je dobila 216 glasova u odnosu na 209 za republikanskog predstavnika Kevina Mekartija koji će ponovo biti vođa republikanske manjine u tom tijelu.

Da bi bila izabrana Pelosi je morala da prebrodi to što su neke demokrate gunđale zbog njene dugovječnosti, male prednosti demokrata nad republikancima od 222-211 u tom domu poslije novembarskih izbora, i šačice odsutnih zbog koronavirusa.

Ima dva upražnjena mjesta u Prestavničkom domu od 435 članova, ali šta god da se dogodi demokrate će imati najmanju većinu u tom domu u posljednje dvije decenije.

Novi saziv Kongresa sastao se danas samo dva dana pošto su predstvnici završili svoju spornu prethodnu sjednicu, a praćena su bezbjednosna uputstva za koronavirus koja zahtijevaju testiranje i nošenje maski za članove donjeg doma.

Bonus video: