"Napori da se unese sumnja u pobjedu Bajdena i zadrži Tramp podrivaju vjeru Amerikanaca u demokratiju"

Tramp je pridobio podršku desetak republikanskih senatora i oko 100 republikanskih članova donjeg doma američkog Kongresa da ospore glasove elektorskog koledža kada se Kongres bude sastao na zajedničkoj sednici oba doma da potvrdi Bajdenovu pobjedu sa 306 elektorskih glasova prema Trampovih 232

5109 pregleda 10 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Sadašnji i bivši zvaničnici Republikanske stranke osudili su vanredne napore nekih republikanaca da ospore predsjedničke izbore upozoravajući da napori da se unese sumnja u pobjedu Džoa Bajdena i zadrži predsjednik Donald Tramp na predsjedničkoj funkciji podrivaju vjeru Amerikanaca u demokratiju.

Tramp je pridobio podršku desetak republikanskih senatora i oko 100 republikanskih članova donjeg doma američkog Kongresa da ospore glasove elektorskog koledža kada se Kongres bude sastao na zajedničkoj sednici oba doma da potvrdi Bajdenovu pobjedu sa 306 elektorskih glasova prema Trampovih 232.

Kako se približava datum Bajdenove inauguracije 20. januar, Tramp pojačava napore da spreči tradicionalni prenos vlasti, dijeleći republikansku stranku.

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

Uprkos Trampovim tvrdnjama o pronevjeri izbora zvaničnici u saveznim državama navode da su izbori sprovedeni glatko i da nema dokaza o pronevjeri ili drugim problemima koji bi promijenili ishod izbora.

Savezne države su potvrdile izborne rezultate kao poštene i važeće.

Od više od 50 sudskih tužbi koje su predsjednik i njegovi saveznici uložili da bi osporili izborne rezultate skoro sve su odbačene ili se od njih odustalo.

On je takođe dva puta izgubio na Vrhovnom sudu.

U telefonskom pozivu koji je objavljen juče čuje se Tramp kako vrši pritisak na zvaničnike države Džordžije da mu "nađu" više glasova.

"Izbori 2020. su završeni", navodi se u saopštenju koje je objavila zajedno grupa od 10 senatora iz obje partije uključujući republikance Suzan Kolins iz države Mejn, Lize Marovski iz Aljaske, Bila Kasidija iz Luizijane i Mita Romnija iz Jute.

Senatori su napisali da je nastavak napora da se unese sumnja u izbore "suprotna jasno izraženoj volji američkog naroda i samo služi da podrije povjerenje Amerikanaca u već utvrđene izborne rezultate".

Republikanski guvenrer države Merilend Leri Hogan rekao je da plan članova Kongresa da odbace potvrđene predsjedničke izbore izvrgava ruglu američki sistem i ono što Amerikanci predstavljaju.

Bivši predsjednik Predstavničkog doma republikanac Pol Rajan rekao je u saopštenju: "Bajdenova pobjeda je potpuno legitimna" i da napori da se unese sumnja u izbore "udaraju na osnove naše republike".

Neuobičajen izazov predsjedničkim izborima baca sjenku na otvaranje novog saziva Kongresa i očekuje se da će se Kongres time baviti prvih dana.

Predstavnički dom i Senat sastaju se u srijedu na zajedničkoj sjednici da prihvate glasanje elektorskog koledža što je obično rutinski proces koji će sada, kako se očekuje, biti produžena borba.

Tramp odbija da prizna poraz i raste pritisak na potpredsjednika Majka Pensa da osigura njegovu pobedu dok predsjedava u obično ceremonijalnoj ulozi tom zajedničkom sjednicom Kongresa.

Tramp takođe poziva mase na skup u Vašingtonu.

Tramp je juče u tviter poruci pisao protiv izbornih rezultata i republikanaca koji nisu na njegovoj strani.

Portaprol Bajdenovog tranzicionog tima Majk Gvin odbacio je napore senatora kao igru koja neće promijeniti činjenicu da će Bajden položiti zakletvu kao novi predsjednik 20. januara.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi je u pismu kolegama napisala da dok nema sumnje u Bajdenovu pobedu njihov posao je sada da "ubijede više Amerikanaca da imaju povjerenje u američki demokratski sistem".

Napor da se ospore rezultati predvode senatori Džoš Houli i Ted Kruz.

Jedanaest senatora koje predvodi Ted Kruz zatražilo je odlaganje od deset dana za reviziju navoda, prenio je BBC.

Međutim, malo je vjerovatno da će taj potez uspjeti jer se očekuje da će većina senatora potvrditi Bajdenovu pobjedu na glasanju, zakazanom za 6. januar.

Američki Kongres tog dana treba da potvrdi odluku Izbornog koledža na kom su elektori izglasali Bajdena za budućeg predsjednika.

Bonus video: