Rastjerane Trampove pristalice, kompleks Kongresa SAD proglašen bezbjednim

Policajci su sa gas maskama krenuli u opearciju čišćenja prostora oko Kongresa, pola sata prije stupanja na snagu uvedenog policijskog časa.

169307 pregleda 1030 reakcija 148 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki zvaničnici proglasili su bezbjednim kompleks Kongresa SAD, pošto je policija okončala četvoročasovnu okupaciju zgrade od pristalica odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Teško naoružana policija prethodno je počela da rastjeruje Trampove pristalice bacanjem suzavca i šok bombi.

Policajci su sa gas maskama krenuli u opearciju čišćenja prostora oko Kongresa, pola sata prije stupanja na snagu uvedenog policijskog časa.

"Zgrada Kapitola je obezbjeđena", saopštilo su američki zvaničnici.

Sekretar odbrane Kristofer Miler je kazao da je slanje Nacionalne garde dogovorio sa potpresjednikom SAD MAjkom Pensom.

Pentagon je prvobitno odbio zahtjev da pošalje ispomoć Nacionalne garde.

Vašingtonska policija je saopštila da su pristalice Trampa bacale na policajce "hemijska nadražajna sredstva" prilikom upada u Kongres.

Kapitol Hil
foto: Reuters

Grupa pristalica Trampa upala je na zajedničko zasijedanje oba doma Kongresa SAD na kojem je trebala da bude potvrđena pobjeda Bajdena.

Evakuisani članovi Kongresa nagovijestili su da će nastaviti zasijedanje čim se stvore uslovi.

Poslije višesatnog divljanja u Kongresu, oglasio se predsjednik Tramp i zatražio od pristalica da idu kući, ali i ponovio tvrdnje da je pokraden na izborima i poručio svojim pristalicama da "zna kako se osjećaju".

Gardijan javlja da izvještači javljaju da se čula i pucnjava i da je pucao jedan od demonstranata. Evakuisan je čak i potpredsjednik SAD Majk Pens.

Asošijeted pres je pozivajući se na neimenovani izvor objavio da je jedna osoba ranjena iz vatrenog oružja unutar zgrade. Okolnosti u vezi s tim incidentom još nisu poznate, kao ni stanje ranjene osobe koja je prebačena u bolnicu.

Pens se oglasio na Tviteru i zatražio od demonstranata da napuste zgradu Kapitola.

Kapitol Hil
foto: Reuters

"Nasilje mora da prestane... Napad na Kapitol neće biti tolerisan i svi uključeni će biti procesuirani", napisao je Pens.

Policija je pronašla najmanje dvije eksplozivne naprave - jednu u zgradi u kojoj se nalaze uredi Republikanskog nacionalnog odbora i jednu u kompleksu američkog Kapitola. Naprave su izuzete i onesposobljene.

Lideri Demokrata Nensi Pelozi i Čak Šumer su u zajedničkom apelu tražili od Trampa da opozove pristalice.

CNN javlja da su Trampovi savjetnici i saradnici ljuti jer ne želi da uradi više da bi spriječio haos.

"Doslovno ga mole da izađe sa saopštenjem, ali on odbija", kazao je izvor CNN koji je zahtjevao anonimnost.

Vašingon post je ranije javio da je odbijen zahtjev policije Vašingtona da Nacionalna garda dođe da pomogne u situaciji oko Kapitola. Guverner Virdžinije Ralf Nortam je potom rekao da šalje pripadnike Nacionalne garde Virdžinije, kao i još 200 policajaca.

Kapitol Hil
foto: Reuters

Tramp je više puta tvitovao i pozivao demonstrante da ostanu mirni i da se uzdrže od nasilja, ali ih nije pozvao da izađu iz zgrade Kapitola.

Više republikanskih kongresmena traži od demonstranata da napuste zgradu Kapitola. Kongresmen Majk Galager koji podržava Trampa je situaciju nazvao ludilom i od predsjednika zatražio da opozove svoje pristalice.

Kapitol Hil
foto: Reuters

CNN je javio da je jedna žena u kritičnom stanju nakon što je upucana u grudi na prostoru Kapitola. Nije poznato više detalja trenutno.

Kako prenose svjetske agencije pristalice Trampa opkolile su Kapitol Hil.

Tramp je optužio čak i svog potpredsjednika Majka Pensa da mu ne pomaže jer je odbio da blokira potvrđivanje Bajdenove pobjede.

Bivši šef policije Vašingtona Čarls Remzi je situaciju opisao kao "nešto najbliže državnom udaru što smo vidjeli u ovoj državi".

Tramp je ranije danas rekao da "nikada" neće priznati poraz.

"Nikad nećemo odustati. Nikad nećemo priznati poraz", rekao je Tramp pred skupom njegovih pristalica blizu Bijele kuće.

Bonus video: