Japan uveo vanredno stanje u Tokiju i još tri provincije

Tržni centri i škole ostaće otvoreni dok je bioskopima, muzejima i drugim mjestima okupljanja upućena molba da ograniče broj posjetilaca

3722 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Japan je danas proglasio vanredno stanje za Tokio i tri okolne provincije zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom koji je u glavnom gradu dostigao 2.447 novozaraženih dnevno.

Premijer Jošihide Suga rekao je da vanredno stanje stupa na snagu sjutra i važiće do 7. februara navodeći da će restorani i kafići raditi do 20 časova, a građane je pozvao da ostanu kod kuće.

Tržni centri i škole ostaće otvoreni dok je bioskopima, muzejima i drugim mjestima okupljanja upućena molba da ograniče broj posjetilaca.

Kazne nisu predviđene ali će biti objavljen spisak onih koji se budu pridržavali preporuka.

U Japanu je broj zaraženih naglo porastao krajem prošle godine i za vrijeme novogodišnjih praznika.

Tokio je zabilježio rekodan broj zaraženih dva dana zaredom, juče 1.591, dok je na nivou cijele države taj broj veći od 5.000 dnevno.

Neki stručnjaci kažu da je Japan trebalo da reaguje ranije i da je vladina kampanja za promociju putovanja uz popuste bila greška.

Za Japan je izuzetno važno da pandemiju koronavirusom drži pod kontrolom zbog Olimpijskih igara u Tokiju koje treba da budu održane u julu.

Bonus video: