Predsjednik Irana: Zapadna demokratija je krhka i ranjiva

Rohani je rekao da su nažalost zapadne zemlje tlo za populizam uprkos napretku u industriji i nauci

2833 pregleda 1 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters
Rohani, Foto: Reuters

Zapadna demokratija je "krhka i ranjiva", ocijenio je danas iranski predsjednik Hasan Rohani poslije upada mase pristalica predsjednika Donalda Trampa u Kongres SAD i upozorio svijet na porast populizma.

"Ono što smo sinoć i danas vidjeli u SAD pre svega pokazuje koliko je zapadna demokratija ranjiva i krhka", rekao je Rohani u govoru koji je prenijela državna televizija.

Rohani je rekao da su nažalost zapadne zemlje tlo za populizam uprkos napretku u industriji i nauci.

"Populista je došao (na vlast) i izazvao katastrofu u svojoj zemlji tokom četiri godine... Nadam se da će cio svijet i sljedeći rukovodioci u Bijeloj kući naučiti lekciju", ocenio je predsjednik Irana aludirajući na odlazećeg američkog predsjednika Donalda Tramppa.

Rohani je izrazio nadu da će naredna američka administracija nadoknaditi štetu koju je prouzrokvao Tramp i vratiti SAD u položaj "dostajan američke nacije jer to velika nacija".

Iran i SAD prekinuli su diplomatske odnose 1980. godine, a tenzije između dvije zemlje pojačane su od 2018. godine kada su SAD jednostrano istupile iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

U upadu Trampovih pristalica u Kongres poginule su četiri osobe. Poslije nemira tokom noći, Kongres je nastavio rad i potvrdio pobjedu kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra.

Bajden je izrazio želju da se SAD ponovo uključe u iranski sporazum.

Bonus video: