U kineskoj provinciji Hebej uvedene stoge mjere ograničenja zbog porasta zaraze koronavirusom

U Kini je zvanično ukupno registrovano 87.278 zaraženih koronavirusom, a umrle su 4.634 osobe

8038 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U sjevernoj kineskoj provinciji Hebej, nedaleko od Pekinga, gdje je više nego udvostručen broj zaraženih koronavirusom, mada ih je svega nekoliko desetina, uvedena je stroga zabrana kretanja stanovnika i obustavljen je sav javni prevoz.

Pod zabranom je deset miliona stanovnika Šijadžuanga, glavnog grada provincije Hebej, gdje će se održati pojedina takmičenja tokom Zimskih olimpijskih igara sledeće godine.

Nastava u školama je obustavljena, učenički domovi su izolovani, mjere zaštite od zaraze su pojačane i u okolnim selima.

Nacionalna zdravstvena komisija je danas saopštila da je u provinciji Hebej potvrđen 51 novi slučaj infekcije, što je od nedjelje ukupno 90. Većina novozaraženih je u Šijadžuangu, a nekoliko slučajeva je i u gradu Singtaju.

Vlasti su slične stroge mjere uvele u još dva grada u susjednoj provinciji Ljaoning, na sjeveru.

Zabrinute zbog novog talasa infekcije, vlasti Kiine apeluju na građane da ne putuju radi predstojeće proslave Lunarne Nove godine i naložile su da školski raspust počne nedjelju dana ranije.

Kina i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pregovaraju o mogućnosti za dolazak i rad tima SZO koji bi trebalo da istraži porijeklo novog koronavirusa, najprije otkrivenog u centralnom gradu Vuhanu krajem 2019. godine. SZO je izrazila razočaranje jer njenom timu nije data dozvola, što je Ministarstvo spoljnih poslova Kine u srijedu obrazložilo "zauzetošću" domaćih stručnjaka koji bi trebalo da sarađuju u istrazi SZO.

U Kini je zvanično ukupno registrovano 87.278 zaraženih koronavirusom, a umrle su 4.634 osobe.

Bonus video: