Tramp do daljnjeg neće moći da koristi Fejsbuk i Instagram

"Njegove akcije da iskortisti naše platforme da podrži, umjesto da osudi poteze svojih pristalica su uznemirile ljude u SAD i čitavom svijetu. Uklonili smo ih jer smo ocijenili da će njihov efekat, a vjerovatno i namjera biti dalja eskalacija nasilja", naveo je Zukerberg

29370 pregleda 594 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp do daljnjeg neće moći da koristi Fejsbuk i Instagram, saopštio je jedan od osnivača Fejsbuka Mark Zukerberg.

Zukerberg je naveo da su se na to odlučili zbog dešavanja u posljednja 24 sata "koja su pokazala da Tramp planira da potkopa mirnu tranziciju vlasti".

"Njegove akcije da iskortisti naše platforme da podrži, umjesto da osudi poteze svojih pristalica su uznemirile ljude u SAD i čitavom svijetu. Uklonili smo ih jer smo ocijenili da će njihov efekat, a vjerovatno i namjera biti dalja eskalacija nasilja", naveo je Zukerberg.

Zukerberg je dodao da nakon potvrde izbornih rezultata od strane Kongresa, prioritet za cijelu zemlju "sada mora biti da obezbijedi da preostalih 13 dana i dani nakon inauguracije proteknu mirno i u skladu sa utvrđenim demokratskim normama".

Naveo je i da je Tramp godinama mogao da koristi njihovu platformu, čak i kada je pribjegavao "kontroverznom govoru".

Prema mišljenju Zukerberga, "crvena linija" bila je Trampova upotreba Fejsbuka za "podsticanje nasilne pobune protiv demokratski izabrane vlade", pa je zato uslijedilo zaključavanje profila na neodređeno vreme, a najkraće još dvijer sedmice, odnosno do 20. januara, kada bi Džozef Bajden trebalo da preuzme dužnost predsjednika SAD.

Bonus video: