Bajden pristalice Trampa nazvao "domaćim teroristima"

"U prethodne četiri godine imali smo predsjednika koji je izražavao prezir prema našoj demokratiji, našem poretku. Od samog početka je podsticao totalni napad na institucije naše demokratije. A juče je taj neumoljiv napad kulminirao", kazao je Bajden

6781 pregleda 7 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Izabrani predslednik SAD Džozef Bajden optužio je odlazećeg šefa države Donalda Trampa za sinoćnje nasilje njegovih pristalica u Vašingtonu i širom zemlje u kojem su poginule četiri osobe.

Bajden je rekao da su do jučerašnjeg nasilja direktno doveli Trampovi potezi na urušavanju demokratskih institucija SAD tokom cijelog njegovog mandata, prenosi Asošiejted pres.

"U prethodne četiri godine imali smo predsjednika koji je izražavao prezir prema našoj demokratiji, našem poretku. Od samog početka je podsticao totalni napad na institucije naše demokratije. A juče je taj neumoljiv napad kulminirao", kazao je Bajden.

Trampove pristalice koje su sinoć upale u Kongres SAD tokom zasijedanja na kojem je kasnije potvđjena pobjeda Bajdena na predsjedničkim izborima, budući šef Bijele kuće večeras je nazvao "domaćim teroristima" i upozorio da ih ne treba nazivati demonstrantima, navodi AP.

"Nemojte da se usudite da ih nazivate demonstrantima. Oni su bili pobunjena banda, ustanici, domaći teroristi", naveo je Bajden.

Dodao je da "svi znaju" da bi pripadnici pokreta "Crni životi su važni" bili drugačije tretirani "od rulje koja je upala u Kongres", uz ocjenu da je to neprihvatljivo.

Bajden stupa na dužnost 20. januara, a demokrate i neki republikanci traže smjenjivanje Trampa prije isteka mandata.

Pojedini američki mediji navode da su Trampovi ministri sinoć razgovarali o mogućnosti da se pozovu na 25. amandman Ustava.

Bonus video: