Indonezija: Avion sa 62 osobe se srušio u more

Ministar saobraćaja kazao je da je u avionu bilo 50 putnika i 12 članova posade

63284 pregleda 102 reakcija 23 komentar(a)
Indonezijski spasioci, Foto: Reuters
Indonezijski spasioci, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2021. 15:12h

Putnički avion indonezijske kompanije "Srividžaja Er" (Sriwijaya Air) sa 62 osobe srušio se u more ubrzo nakon polijetanja iz prijestonice Džakarte u subotu, saopštile su vlasti, kako javlja Rojters.

Pronađeni su djelovi za koje se sumnja da su komadi olupine aviona.

Indonezijska mornarica saopštila je da su pronađene koordinate mjesta gdje je avion posljednji put bio dostupan na radaru, te da su brodovi upućeni na tu lokaciju.

Ministar saobraćaja kazao je da je u avionu bilo 50 putnika i 12 članova posade.

"Boingov" avion izgubio je više od 3.000 metara visine za manje od minut, navela je ranije danas veb stranica za praćenje letova "FlightRadar24".

Rojters je naveo da je više TV stanica objavilo snimke olupine za koju se sumnja da je srušeni avion.

"Našli smo kablove, djelove pantalona i komade metala u vodi", rekao je zvaničnik iz bezbjednosnog sektora za indonezijski CNN.

Avio-kompanija je navela da je avion bio na letu koji traje oko 90 minuta od Džakarte do Pontianaka, glavnog grada provincije Zapadni Kalimantan, na indonezijskom ostrvu Borneo.

Portparolka Ministarstva saobraćaja Adita Iravati rekla je da je avion poletio iz Džakarte u 13.56 po lokalnom vremenu i izgubio vezu s kontrolnim tornjem u 14.40.

"U saradnji sa Nacionalnom agencijom za potragu i spasavanje i Nacionalnim odborom za bezbjednost saobraćaja se traga za avionom", rekla je ona u saopštenju. Potragu otežava to što je u međuvremenu pao mrak. Let od Džakarte do Pontianaka je većim dijelom iznad Javanskog mora.

Mediji su naveli da je u pitanju model aviona "Boing 737-500" star 27 godina.

"Srividžaja Er" je mala avio-kompanija koja ima samo avione 737. Prema Airfleets.net-u trenutno vozi s devet aviona starije serije 737: tri serije -500, pet -800 i jedan -900, piše "Indipendent".

Bonus video: