Izrael u tri nedjelje vakcinisao petinu stanovništva

Ministar zdravlja Juli Edelštajn i premijer Benjamin Netanjahu prvi su primili drugu dozu juče u jednoj bolnici kod Tel Aviva

6808 pregleda 140 reakcija 8 komentar(a)
Edelštajn primio i drugu dozu vakcine, Foto: Reuters
Edelštajn primio i drugu dozu vakcine, Foto: Reuters

Izraelski ministar zdravlja Juli Edelštajn saopštio je da je u toj državi, u tri nedjelje, protiv koronavirusa vakcinisano 20 odsto građana. To je najveća kampanja vakcinacije u istoriji te zemlje.

"Završili smo tri nedjelje kampanje 'Povratak u život' s divnim vijestima", objavio je Edelštajn jutros na Tviteru. Naveo je da je milion i 817.000 od 9.2 miliona stanovnika primilo prvu dozu vakcine Fajzera i Bionteka.

Edelštajn i premijer Benjamin Netanjahu prvi su primili drugu dozu juče u jednoj bolnici kod Tel Aviva, prenosi Hina.

Prvu dozu dobili su 19. decembra, obilježivši početak masovne kampanje kojom je Izrael postao zemlja s najviše vakcinisanih. Vlada do kraja marta želi da vakciniše sve starije od 16 godina.

S dnevnim brojem slučajeva koji je narastao na oko 8.000 otkako je ublaženo drugo "zaključavanje" u oktobru, Izrael je ove nedjelje postrožio već treće zatvaranje.

U međuvremenu su otkrivene prve četiri zaraze južnoafričkim sojem virusa, a u zemlji je dosad zabilježeno 3.645 smrtnih slučajeva.

Bonus video: