Zeman optužio Trampa da odlazi kao kukavica uz nezapamćenu sramotu

"Donald Tramp nije priznao poraz, nije izvukao pouke, a što je još gore nahuškao je pred Kapitol hiljade ljudi. Time je posredno izazvao smrt valjda petoro ljudi, uglavnom svojih pristalica. To je jednostavno kukakvičluk odlazećeg političara"

9734 pregleda 8 komentar(a)
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock
Miloš Zeman, Foto: Shutterstock

Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je danas predsjednika SAD Donalda Trampa da je kukavica, kriv posredno za smrt petoro ljudi u neredima na Kapitolu u Vašingtonu sredinom sedmice i da ne pamti predsjednika koji bi odlazio uz takvu sramotu.

"Donald Tramp nije priznao poraz, nije izvukao pouke, a što je još gore nahuškao je pred Kapitol hiljade ljudi. Time je posredno izazvao smrt valjda petoro ljudi, uglavnom svojih pristalica. To je jednostavno kukakvičluk odlazećeg političara", kazao je danas predsjednik Zeman u video razgovoru za češki tabloid Blesk.

Češki predsjednik koji se dugo ponosio da je kao prvi političar u Srednjoj Evropi podržavao Trampa i pozdravio njegovu pobjedu na predsjedničkim izborima 2016. godine danas je kazao da je u prošlosti bilo mnogo političara koji su na početku izazivali nadu ali su poslije razočarali.

"Ja sam objektivno priznao da je Tramp pomogao Izraelu a ja sam veliki pristalica Izraela. S druge strane kritikovao sam pred njim njegov plan da ode iz Avganistana jer sam tvrdio da time otvara prostor Talibanu", rekao je Zeman.

Češki predsjednik naglasio je u intervjuu da zaista ne može da se sjeti da je neki američki predsjednik odlazio sa funkcije uz ovakvu sramotu kao sada Tramp.

Predsjednika Trampa, ili bar njegovih parola i crvene bejzbol kape odrekao se nakon nasilja Trampovih pristalica u Vašingtonu i češki premijer Andrej Babiš.

Premijer nije krio pred izbore za Evropski parlament u maju 2019. godine da ga je za parolu predizborne kampanje "Zaštitićemo Češku, oštro i bez kompromisa" inspirisao predsjednik Tramp, a na mitinzima i u redovnim video porukama naciji na Fejsbuku Babiš je nastupao često sa crvenom bejzbol kapom a la Tramp sa natpisom "Jaka Češka".

Odmah nakon nereda u Vašingtonu premijer Babiš je uklonio fotografiju u toj kapi sa svojih profila na društvenim mrežama i zamijenio je fotografijom sa zaštitnom maskom na kojoj je zastava Češke.

"Crvena kapa je bila naš simbol, simbol jake Češke. I istina je da je inspirisao Tramp. Ali poslije napada na demokratiju bez presedana u SAD, koji sam nedvosmisleno osudio, smatrao sam da treba da izrazim svoj stav time da promijenim fotografiju na profilu", kazao je češki premijer.

Bonus video: