OČEKUJE SE USVAJANJE REZOLUCIJE

Donji dom Kongresa SAD u srijedu o opozivu Trampa

"Predsjednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbjednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju", navodi se u Rezoluciji na četiri stranice

4821 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predstavnički dom Kongresa SAD u srijedu će razmatrati opoziv odlazećeg predsjednika države Donalda Trampa, nedjelju dana nakon što su njegove pristalice upale u zgradu parlamenta, izjavili su predstavnici Demokratske stranke.

Lider većine u Predstavničkom domu, demokrata Steni Hojer rekao je danas poslanicima te stranke da planiraju povratak u Vašington sjutra uveče kako bi razmatrali danas predstavljenu Rezoluciju donjeg doma Kongresa kojom se američki potpredsjednik Majk Pens poziva da aktivira 25. amandman na Ustav SAD i smjeni republikanca Trampa.

Očekuje se da će Rezolucija biti usvojena, ali je malo vjerovatno da će se Pens odazvati na poziv demokrata i nekih republikanaca koji su okrenuli leđa Trampu.

Hojer je rekao da će u tom slučaju Predstavnički dom razmatrati opoziv Trampa u srijedu.

Demokrate, ali i sve veći broj republikanaca, žele da smijene Trampa prije 20. januara, kada će Bajden preuzeti dužnost šefa države.

Oni tvrde da je Tramp nesposoban da obavlja dužnost i da bi u poslednjim danima mandata mogao da načini dodatnu štetu, nakon što je, kako tvrde, podsticao na pobunu pristalice koje su u srijedu upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Na protestu u Vašingtonu u srijedu, neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Članovi Predstavničkog doma u Rezoluciji optužuju Trampa za podsticanje pobune protiv države.

"Predsjednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbjednost SAD i instituicije Vlade. On će ostati prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, demokratiji i Ustavu ako mu bude dozvoljeno da ostane na položaju", navodi se u Rezoluciji na četiri stranice.

Preporučujemo za Vas