Ukrajina poziva EU da pomogne bivšim zemljama Sovjetskog Saveza da dođu do vakcine

Ranije danas je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba odbacio isporuku vakcine protiv koronavirusa koju je razvila Rusija, Sputnjik V, koja je prema njemu sredstvo propagande, u vrijeme kada su odnosi između Kijeva i Moskve na najnižoj tački u posljednjih sedam godina

3535 pregleda 2 komentar(a)
Zelenski, Foto: Shutterstock
Zelenski, Foto: Shutterstock

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski čija zemlja još nije nabavila vakcine protiv Kovida-19 pozvao je danas EU da pomogne njegovoj zemlji i još pet bivših sovjetskih republika da vakcinišu svoje stanovništvo."Zemlje članice EU treba da pokažu posebnu pažnju prema zemljama Istočnog partnerstva po pitanju zajedničke kupovine i ubzranje isporuka vakcina", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa moldavskom predsjednicom Majom Sandu koja je u posjeti Kijevu.

Zelenski je rekao da je detaljno o tom pitanju razgovarao sa Sandu, čije je ovo prvo putovanje u inostranstvo od inauguracije u decembru.

"Dobijanje vakcine je izuzetno važno za sve zemlje iz evropske inicijative Istočno partnerstvo" koja obuhvata Jermeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu, rekao je on.

Ranije danas je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba odbacio isporuku vakcine protiv koronavirusa koju je razvila Rusija, Sputnjik V, koja je prema njemu sredstvo propagande, u vrijeme kada su odnosi između Kijeva i Moskve na najnižoj tački u posljednjih sedam godina.

"Kao član vlade ja ću se usprotiviti kupovini ruske vakcine čak i da je efikasna", rekao je Kuleba, prenijeli su mediji.

"Rusija se ne brine o zdravlju Ukrajinaca ona se brine o tome da nametne svoju propagandu i svoju ideologiju" nudeći svoju vakcinu, ocijenio je ministar.

Prošle nedjelje 13 zemalja članica EU pozvale su Brisel da pomogne zemljama iz Istočnog partnerstva u vakcinaciji protiv koronavirusa.

Ukrajina koja ima oko 40 miliona stanovnika nada se da će krajem marta ili početkom aprila dobiti osam miliona doza vakcina preko UN mehanizma Kovaks, namijenjenom za pomoć siromašnim zemljama. Krajem decembra Kijev je takođe najavio da namjerava da kupi gotovo dva miliona doza kineske vakcine CoronaVac, ali još nije najavljen datum njene isporuke.

Moldavija se nada da će dobiti prvi kontingent vakcina preko Kovaksa krajem januara.

Bonus video: