zbog napada na Kongres SAD

Njujork raskida sve poslovne ugovore sa Trampom

"Podsticanje na pobunu, biću veoma jasan, ponoviću ove riječi, podsticanje na pobunu protiv vlade SAD nedvosmisleno je kriminalna aktivnost", kazao je demokrata na čelu Njujorka, Bil de Blazio

6401 pregleda 4 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Grad Njujork će raskinuti sve poslovne ugovore sa odlazećim američkom predsjednikom Donaldom Trampom poslije prošlonedjeljneg napada njegovih pristalica na Kongres SAD, objavio je gradonačelnik Bil de Blazio.

De Blazio je danas rekao da kompanija američkog predsjednika "Organizacija Tramp" zarađuje oko 17 miliona dolra godišnje od ugovora sa Njujorkom, na osnovu kojih su u njenoj nadležnosti klizališta, ringišpil u Cental parku i teren za golf u Bronksu.

Grad može zakonito da raskine ugovor ako je vođstvo kompanije umiješano u kriminalnu aktivnost, rekao je De Blazio.

"Podsticanje na pobunu, biću veoma jasan, ponoviću ove riječi, podsticanje na pobunu protiv vlade SAD nedvosmisleno je kriminalna aktivnost", kazao je demokrata na čelu Njujorka.

Članovi donjeg doma Kongresa danas treba da glasaju o opozivu republikanca Trampa, optuženog da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasjedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobjeda demokrate Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra.

Nasilje u Kongresu, tokom kojeg je poginulo pet osoba, već je negativno uticalo na Trampove poslovne aktivnosti.

Udruženje profesionalnih golf igrača Amerike u nedjelju je odlučilo da nacionalno prvenstvo naredne godine ne bude igrano na Trampovom terenu u Nju Džersiju.

Ta odluka je donijeta nakon što su najveće društvene mreže suspendovale Trampov nalog, a kompanija za trgovinu putem interneta Šopifaj (Shopify) uklonila iz ponude onlajn prodavnice povezane s predsjednikom SAD.

Preporučujemo za Vas