Vakcinisano više od 10 miliona Amerikanaca

SAD su zabilježile novi rekord u broju smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u jednom danu - u utorak je preminulo 4.336 ljudi

1150 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

VIiše od 10 miliona Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv Kovida-19, prema podacima Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

SAD je došao do broja od 10,2 miliona vakcinisanih dan nakon što su CDC i Trampova administracija dali nove smjernice američkim državama o tome ko bi prvi trebalo da se vakciniše.

Stroga pravila prema kojima bi najprije trebalo da se vakcinišu zdravstveni radnici usporila su vakcinaciju, pa su sada države pozvane da vakcinišu sve osobe starije od 65 godina.

SAD su zabilježile novi rekord u broju smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u jednom danu - u utorak je preminulo 4.336 ljudi.

Ministar zdravlja Aleks Azar u utorak je rekao da je administracija oslobodila cjelokupne zalihe dvije vakcine odobrene po hitnom postupku, uključujući one koja su bila u rezervi kako bi se osiguralo da se druge doze mogu davati prema rasporedu, piše Hina.

Gotovo 30 miliona doza vakcina, koje su proizveli Moderna i Fajzer/Biontek, isporučeno je u američke države, koje su iskoristile samo oko trećinu.

Farmaceutska kompanija Džonson i Džonson rekla je u srijedu da je na dobrom putu da u martu isporuči svoju jednokratnu vakcinu.

Politički lideri i zdravstveni zvaničnici širom zemlje proteklih su dana požurivali tražeći više vakcina za njihove stanovnike, mnogi snižavajući starosnu granicu na 65 godina.

Kalifornija i Njujork obavezali su se da će ovog mjeseca vakcinisati milion stanovnika.

Njujork traži veće zalihe

Njujorški demokratski gradonačelnik Bil de Blazio rekao je u srijedu da bi nedovoljno snabdijevanje vakcinom moglo omesti gradski plan za vakcinaciju.

"Potrebno je da federalna vlada, vlada savezne države i proizvođači pojačaju napore i odmah nam osiguraju veću zalihu", rekao je de Blazio na konferenciji za novinare.

Najmnogoljudniji grad u zemlji otvorio je dodatna mjesta za vakcinaciju u svojih pet opština, uključujući dva najveća bejzbol stadiona.

"Juče sam s našim zdravstvenim timom potvrdio da ćemo čak i uz normalne zalihe čiju isporuku očekujemo sljedeće nedjelje, u jednom trenutku naredne nedjelje ostati bez vakcina, osim ako ne dobijemo veliku novu zalihu", rekao je de Blazio.

Njujork je zabilježio gotovo 40.000 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa od izbijanja pandemije u martu, više od bilo koje druge američke države.

Vakcinisanje na parkingu Diznilenda

Jedan od megacentara za vakcinisanje otvorio je vrata u srijedu na parkingu Diznilenda u Kaliforniji, koji je zatvoren već deset mjeseci zbog koronavirusa.

Više stotina osoba koje rade u medicinskom sektoru i stariji od 65 iz okruga Orindž došli su na vakcinaciju.

Taj okrug je objavio u utorak da će otvoriti veliki centar za vakcinaciju na parkingu Diznilenda, a dan poslije već se upisalo 10.000 ljudi.

Pred Diznilendom svaki bi dan trebalo da bude vakcinisano oko sedam hiljada ljudi. Zvaničnici se nadaju da će to pokrenuti lokalnu ekonomiju, a posebno turizam, teško pogođen pandemijom.

Kalifornija, posebno njen južni dio, posljednjih je mjeseci jedno od žarišta koronavirusa. Broj slučajeva od početka decembra više se nego udvostručio i dostigao 2,75 miliona, a prag od 30.000 mrtvih pređen je u utorak.

U SAD je od posljedica Kovida-19 umrlo više od 380.000 ljudi, a zaraženo ih je ukupno 22,7 miliona.

Bonus video: