Suđenje Trampu će odrediti sudbinu Republikanske partije

Suđenje za opoziv odlazećem predsjedniku u Senatu otežaće posao na početku mandata Džou Bajdenu kojeg očekuju ekonomska kriza, pandemija i panika koja je zahvatila SAD

11682 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: REUTERS
Tramp, Foto: REUTERS

Amerika ulazi u neistraženu teritoriju kada se Senat sastane sljedeće nedjelje povodom suđenja za opoziv Donalda Trampa, prvog predsjednika SAD kojem je Predstavnički dom dva puta izglasao impičment i koji će se suočiti sa suđenjem nakon napuštanja dužnosti, što će znatno otežati prve dana mandata demokrate Džoa Bajdena.

Tramp je pratio dio debate o opozivu na televiziji i bjesnio zbog republikanaca koji su podržali njegov opoziv, kazao je izvor iz Bijele kuće za Rojters. U emotivnoj diskusiji uči glasanja, na kojem je 232 predstavnika podržalo opoziv dok ih je 197 bilo protiv, deset republikanaca pridružilo se većinskim demokratama i optužilo predsjednika da je podstakao nasilje svojih pristalica u Kapitolu.

Među republikancima koji su glasali za opoziv je i Liz Čejni, kćerka bivšeg potpredsjednika SAD Dika Čejnija, koja uživa značajan ugled u partiji. Sada je na potezu Senat SAD, a za opoziv Trampa potrebna je dvotrećinska većina, što znači da najmanje 17 republikanaca treba da se pridruži demokratama u Senatu koji ima 100 članova. Brzi opoziv, nedjelju dana nakon nereda, koji bi primorao Trampa da napusti Bijelu kuću prije nego što Bajden stupi na dužnost 20. januara, malo je vjerovatan što znači da će Senat u prvim danima Bajdenovog mandata biti okupiran tim pitanjem.

Pripreme za inauguraciju Bajdena i Kamale Haris
Pripreme za inauguraciju Bajdena i Kamale Harisfoto: Reuters

Suđenje odlazećem predsjedniku će značajno otežati posao njegovom nasljedniku koji treba da se suoči sa ekonomskim problemima, pandemijom i pokuša da obuuzda paniku koja je zahvatila podijeljenu zemlju.

Bajden, demokrata, pozvao je Senat da izbjegne napeto suđenje tokom njegovih prvih dana u Bijeloj kući, kako bi se mogao fokusirati na ekonomiju, program distribucije vakcina i potvrditi ključna imenovanja u kabinetu.

„Nadam se da će rukovodstvo Senata naći način da se pozabavi ustavnim obavezama o impičmentu, pritom radeći i na drugim urgentnim pitanjima za ovu državu“, naveo je Bajden u saopštenju u srijedu veče.

Trampovo odbijane da prizna poraz i drugi krug izbora u Džordžiji prošle nedjelje odložili su potvrdu imenovanja ključnih saradnika budućeg predsjednika, koji obično stupe na dužnost prije inauguracije novog predsjednika.

Trampovi katastrofalni posljednji dani na dužnosti doveli su Republikansku partiju do prekretnice koja će odrediti njenu budućnost, navodi CNN. To kako će republikanski senatori odlučiti da se pozabave sa autokratom koji ih je zastrašivao i manipulisao njima posljednjih pet godina zapravo će pokazati da li njihova partija, nad kojom su izgubili kontrolu, može da oživi svoju konzervativnu dušu ili je osuđena na zavjerenički antidemokratski ćorsokak.

Suđenje u Senatu - za razliku od onog prvog - ovog puta će se održati pod kontrolom Demokratske partije, a reakcija na Trampov opoziv će odjeknuti u nemirnoj, ljutoj naciji koja je pod traumom pobune u Vašingtonu, piše CNN. Desetine hiljada vojnika i pripadnika bezbjednosnih snaga će uspjeti da očuvaju mir tokom Bajdenove inauguracije, ali upozorenja FBI-a o planiranim pobunama u 50 država ukazuju koliko je atmosfera napeta.

Pripadnici Nacionalne garde u Kapitolu
Pripadnici Nacionalne garde u Kapitolufoto: Reuters

Prvo suđenje za opoziv bivšeg predsjednika, prema pisanju CNN-a, pokazaće i da li je moguće i kojom brzinom rehabilitovati američke političke institucije i ulogu istine u javnom životu. Uprkos tome što podrška desetoro republikanac opozivu donekle predstavlja brisanje tvrdih stranačkih linija, Tramp i dalje ima kontrolu nad republikanskom bazom i kapacitet da zastrašuje republikanske senatore. Prizori republikanskih poslanika koje Trampove pristalice maltretiraju posljednjih dana pokazuju koju cijenu plaćaju oni koji napuste njihovog lidera. Republikanska partija je suočena sa dva pravca. Na jednoj strani je podrška Trampovoj vrsti politike - koja je donijela nove birače i ulazak u Bijelu kuću i većinu u Kongresu 2016, ali izgubila oboje 2020.

Na drugoj strani je neizvjesna budućnost - ali i oslobađanje od Trampove politike i retorike koja je po mišljenju pojedinih republikanaca i dovela do napada na Kapitol.

Tokom narednih nedjelja vidjećemo i kako se Tramp vraća pređašnjem životu koji odjednom ne djeluje tako privlačno.

Trampovo odbijanje da u skladu sa američkom tradicijom mirno preda vlast učinilo ga je odmetnikom. Kompanije i banke se distanciraju od njega - što ga je vjerovatno i motivisalo da nakon novog opoziva pozove na smirenost. Njegov biznis već osjeća negativne posljedice predsjedničkog mandata. Mnogi građanski i pravni izazovi očekuju Trampa nakon što ga više ne bude štitila predsjednička funkcija.

To kako će republikanski senatori odlučiti da se pozabave sa autokratom koji ih je zastrašivao i manipulisao njima posljednjih pet godina zapravo će pokazati da li njihova partija, nad kojom su izgubili kontrolu, može da oživi svoju konzervativnu dušu ili je osuđena na zavjerenički antidemokratski ćorsokak

I mada Tramp bjesni na saradnike i povjerenike, postoji jedno pitanje na koje je veoma fokusiran a to je kako da iskoristi ovlašćenja za pomilovanje prije isteka mandata, kazala su za Rojters tri izvora iz Bijele kuće. On je proteklih nedjelja već izazvao kontroverzu nakon što je pomilovao saradnike osuđene u istrazi za rusko uplitanje u izbore 2016, bezbjednosne preduzimače osuđene za ubistvo iračkih civila i oca njegovog zeta Džereda Kušnera, Čarlsa, investitora osuđenog na dvije godine zatvora nakon što je 2004. priznao krivicu za utaju poreza.

Tramp i njegova porodica bi se mogli suočiti sa zakonskim problemima uključujući istrage u Njujorku zbog poreza i poslovanja.

Jedan zvaničnik u Bijeloj kući, koji je želio da ostane anoniman, kazao je za Rojters da bi Trampov posljednji čin kao predsjednika moglo biti preventivno pomilovanje sebe i članova porodice neposredno prije Bajdenovog polaganja zakletve. Predsjednička pomilovanja se odnose samo na savezne zločine, a ne na kršenja državnih zakona.

Nijedan američki predsjednik do sada nije pomilovao sebe, a eksperti za američki ustav kažu da ne postoji definitivni odgovor o zakonitosti takvog poteza.

Republikanci koji su podržali opoziv strahuju za život

Piter Mejer republikanski kongresmen koji je glasao za opoziv Donalda Trampa kazao je da su neke njegove kolege angažovale naoružano obezbjeđenje zbog straha za bezbjednost. „Kada je u pitanju bezbjednost moje porodice, to smo planirali, pripremili se i preduzeli adekvatne mjere“, kazao je ovaj republikanac iz Mičigena za MSNBC.

„Imam kolege koje sada putuju u pratnji naoružanog obezbjeđenja. Mnogi od njih mijenjaju navike iz straha za bejzbjednost“, kazao je Mejer i naglasio da pripadnici Kongresa imaju pravo na takvu vrstu obezbjeđenja. „Tužno je što smo došli do toga, ali očekujemo da bi neko mogao pokušati da nas ubije“, kazao je.

Mejer je jedan od dedset republikanaca u predstavničkom domu koji su glasali za opoziv Donalda Trampa zbog podsticanja na nasilje u Kapitolu, usljed čega je stradalo pet osoba, uključujući i dvojicu policajaca.

Trampove pristalice koje su upale u Kapitol ponavljale su Trampove tvrdnje da je Džo Bajden pobijedio na izborima zahvaljujući prevari. „Nije bilo ubjedljive pobjede Donalda Trampa. Izbori nijesu pokradeni“, kazao je Mejer. „Nijedna od tih tvrdnji nije dokazana na sudu i vrijeme je da to riješimo jednom zauvijek“.

Bonus video: