ne zna se šta je sa desetoricom

Više od 20 rudara zarobljeno u rudniku u Kini: 12 poslalo poruku da su živi

U ručno napisanoj poruci navodi se da su četiri rudara povrijeđena, a da se stanje drugih pogoršava zbog nedostatka svježeg vazduha i ulaska vode

2281 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik u Kini  u kome su rudari zarobljeni, Foto: Reuters
Rudnik u Kini u kome su rudari zarobljeni, Foto: Reuters

Dvanaest od 22 rudara zarobljenih nedjelju dana u eksploziji rudnika zlata u Kini su živi, uspjeli su noćas da proture poruku do spasilaca, javili su danas kineski državni mediji.

Kineska agencija Sinhua navodi da se u poruci proturenoj sinoć kroz prola za spasavanje navodi da ne znaju šta je sa ostalih 10 rudara.

U ručno napisanoj poruci navodi se da su četiri rudara povrijeđena, a da se stanje drugih pogoršava zbog nedostatka svježeg vazduha i ulaska vode.

Nesreća se dogodila 10. januara u rudniku zlata u mjestu Cisija, u istočnoj provinciji Šandong, kada su zarobljene 22 osobe na dubini od 600 metara od ulaska u rudnik.

Teško su oštećene merdevine koje vode do dubine rudnika i kablovi za komunikaciju.

Spasioci su ipak uspjeli da prodube uzan prolaz i čuli su ovog vikenda udarce, što je bio znak života.

Više od 300 spasilaca pokušava da raskrči put do rudara dok buše novi prolaz da stignu do mjesta gdje su rudari zarobljeni.

"Nastavite sa naporima spasavanja. Imamo nade, hvala vam", piše u poruci napisanoj olovkom na listu iz sveske i objavjenoj na vebsajtu agencije Sinhua.

Javna televizija CCTV je prenijela slike spasilaca kako kablom spuštaju hranu i zatim izvlače poruku rudara.

Direktori rudnika su privedeni pošto nisu prijavili nesreću više od jednog dana.

U dvije nesreće u rudnicima u jugozapadnom gradu Čongčingu prošle godine stradalo je 39 rudara, zbog čega je vlada naložila još jednu reviziju bezbjednosnih mjera.