proglašen krivim za korupciju i pronevjeru sredstava

Dvije i po godine zatvora za nasljednika Samsung grupe

Ovom odlukom će Samsung grupa ostati bez glavnog donosioca odluka u kompaniji, glavnom svjetskom proizvođaču pametnih telefona i čipova

5059 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nasljednik Samsunga Li Džei-Džong osuđen je danas u Seulu na dvije i po godine zatvora u okviru velikog korupcionaškog skandala, javila je agencija Jonhap.

Ovom odlukom će Samsung grupa ostati bez glavnog donosioca odluka u kompaniji, glavnom svjetskom proizvođaču pametnih telefona i čipova.

Li, koji je zvanično potpredsjednik Samsung Elektroniksa ali zapravo je šef konglomerata, proglašen je krivim za korupciju i pronevjeru sredstava, i odmah je odveden u zatvor, prenijela je agencija Jonhap.

U ponovljenom suđenju Viši sud u Seulu proglasio je Lija krivim za podmićivanje tadašnje predsjednice Južne Koreje Park Geun-hje i njene bliske saradnice da bi dobio podršku vlade za spajanje dve Samsungove podružnice što je doprinelo jačanju njegove kontrole nad najvećom poslovnom grupacijom u zemlji.

Njegovi advokati su ga prikazali kao žrtvu predsjednicine zloupotrebe vlasti i opisale posao iz 2015. godine kao dio normalnih poslovnih aktivnosti.

Nije navedeno da li će biti uložena žalba na presudu.

Preporučujemo za Vas