Prekid napajanja strujom i zagađen vazduh u Iranu: Vlasti krive rudarenje bitkoina

U junu 2019. portparol Ministarstva energetike Mostafa Radžabi najavio je "neobičan" skok u potrošnji električne energije zbog nedopuštenih bitkoin operacija

2266 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Za prekid napajanja električnom energijom i pogoršanje zagađenja vazduha u gradovima širom zemlje, iranske vlasti krive trošenje energije izazvane operacijama rudarenja bitkoina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa.

Farme kriptovaluta troše ogromne količine energije, jer koriste blokove moćnih kompjutera kako bi pokušale otključati složene numeričke zagonetke povezane s međunarodnim finansijskim transakcijama.

Kada uspiju, rudari bitkoina stvaraju jedinice takozvanih digitalnih kovanica kojima se može trgovati na globalnom nivou bez nadzora i ograničenja tradicionalnih finansijskih tržišta.

Izbjegavanje sankcija

U avgustu 2019, suočavajući se s posljedicama američkih ekonomskih sankcija, Iran je ublažio ograničenja na kriptovalute pokušavajući prekinuti ekonomsku izolaciju zaobilaženjem tradicionalnih finansijskih tržišta na kojima je Teheran blokiran.

Iranska centralna banka i Ministarstvo energetike predložili su zakon koji je dopustio da se bitkoini "legalno" iskopani u Iranu mogu koristiti za finansiranje uvoza iz drugih zemalja.

Zakon je dopustio korišćenje ograničene količine iranske jeftine subvencionisane energije za ovlašćene rudare kriptovaluta. Bitkoin rudarenje koji inače usisava velike količine energije postalo je jeftinije u Iranu nego u drugim zemljama.

Sada iranske vlasti priznaju da su hiljade "nelegalnih" farmi kriptovaluta također niknule širom zemlje.

Proliferacija je podstaknuta rastućim cijenama bitkoina tokom pandemije u kojoj su se globalni ulagači slijevali u kriptovalute novcem izvučenim iz zaliha i robe.

Mahmud Vaezi, šef kancelarije iranskog predsjednika Hasana Rohanija, odgovorio je na navode umiješanosti vlade u nelegalne bitkoin operacije rekavši da je postojao "pritisak da se to na neki način reguliše".

Sigurno je da se taj pritisak povećao posljednjih nedjelja, jer su gradovi širom Irana pokriveni neviđenim smogom i sve su više pogođeni nestancima struje - uključujući nestanke struje u Teheranu i dijelovima većih gradova poput Mašhada i Tabriza.

Alireza Kashi, portparol kompanije za distribuciju električne energije Mašhad, kaže da oni koji upravljaju elektroenergetskom mrežom nisu imali alternativu za prekide električne energije, jer "ako se ti povremeni prekidi ne dogode, suočićemo se s široko rasprostranjenim nestancima električne energije."

Zimsko smrzavanje

U međuvremenu, zimske temperature dovele su do porasta potrošnje gasa za grijanje domova u Iranu. Prema poluzvaničnoj iranskoj novinskoj agenciji, to je uzrokovalo nestašicu prirodnog gasa i prisililo elektrane da pređu na sagorijevanje goriva niskog kvaliteta kako bi proizvele električnu energiju koja održava rudnike bitkoina i ostatak privrede. U kombinaciji s povećanim automobilskim saobraćajem zbog zatvaranja sistema gradskog i međugradskog saobraćaja usmjerenog na usporavanje širenja koronavirusa, stanovnici iranskih gradova sada su izloženi vidljivom porastu zagađenja zraka.

Zdravstveni službenici upozoravaju da povećana zagađenja uzrokuju respiratorne bolesti koje komplikuju simptome onih koji se bore protiv COVID-19 i povećavaju stopu smrtnosti.

U stvari, iranski zvaničnici su prvi put objavili da se elektroenergetska mreža zemlje borila s udarima kriptovaluta tokom ljeta 2019 - prije nego što je Teheran ukinuo ograničenja na uzgoj bitkoina i transakcije.

U junu 2019. portparol Ministarstva energetike Mostafa Radžabi najavio je "neobičan" skok u potrošnji električne energije zbog nedopuštenih bitkoin operacija koje su električnu mrežu činile "nestabilnom" i stvarale probleme potrošačima. Državna televizija tog ljeta izvijestila je o napadima na dva rudnika kriptovaluta u centralnoj provinciji Jazd.

Smještene u napuštenim tvornicama, vlasti su rekle da svaka od njih upravlja s više od 1.000 bitkoin mašina.

Iranski zamjenik ministra energetike upozorio je istog mjeseca da se povećava broj kriptovaluta, a neke se nalaze u "školama i džamijama" koje električnu energiju dobijaju besplatno.

Bonus video: