Tramp: Pokret koji smo pokrenuli tek počinje

“Sada kada se spremam da predam moć novoj administraciji u podne u srijedu, želim da znate da pokret koji smo pokrenuli tek počinje", rekao je Tramp

6634 pregleda 8 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

U posljednjem danu svog predsjedničkog mandata američki predsjednik Donald Tramp obratio se javnosti u video poruci u kojoj je pozvao Amerikance da se “mole” za uspjeh nadolazeće administracije novoizabranog predsjednika Džozefa Bajdena.

“Ove sedmice inaugurisaćemo novu administraciju i molimo se za njihov uspjeh u održanju Amerike sigurnom i prosperitetnom”, rekao je Tramp u videu u kom nijednom nije spomenuo novoizabranog predsjednika Bajdena.

“Sada kada se spremam da predam moć novoj administraciji u podne u srijedu, želim da znate da pokret koji smo pokrenuli tek počinje.”

Tramp je ranije najavio da neće učestvovati na inauguraciji 20. januara.

U videu koji je objavila Bijela kuća Tramp se takođe osvrnuo na napade u Kongresu 6. januara u kojem su njegove pristalice pokušale poremetiti prebrojavanje glasova elektorskog koledža u korist Bajdena.

Upad u Kongres doveo je do toga da ga Predstavnički dom opozove sedam dana kasnije, po drugi put tokom predsjedničkog mandata. Trenutno se čeka suđenje u Senatu tokom kojeg će biti odlučeno da li je Trump kriv za podsticanje pobune.

Tokom svog obraćanja iz Bijele kuće rekao je da “su svi Amerikanci bili zgroženi napadom na naš Kapitol” i da je “političko nasilje napad na sve ono što njegujemo kao Amerikanci” i da “nikada ne može biti tolerisano”.

U govoru se osvrnuo na svoje oštre poteze prema Kini, rekavši da je izvršio neviđeni međunarodni pritisak na drugu najveću ekonomiju na svijetu.

Inauguracija novoizabranog predsjednika Džozefa Bajdena biće održana u danas, 20. januara.

U danima nakon nasilnog upada u Kongres, tokom kojeg je pet osoba poginulo uključujući i policajca, uspostavljena je ogromna sigurnost u Vašingtonu.

Bonus video: