Bajden danas polaže zakletvu za 46. predsjednika SAD

Ceremonija inauguracija nazvana "Ujedinjena Amerika" neće biti kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima

4015 pregleda 8 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Džozef Bajden danas polaže zakletvu u Vašingtonu, na istorijski dan koji će se odvijati uz strogi protokol i kulminirati u podne kada će Bajden zvanično postati 46. predsjednik SAD.

Ceremonija inauguracija nazvana "Ujedinjena Amerika" neće biti kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima.

Bezbjednost u Vašingtonu će biti pojačana dok je Pentagon saopštio da će uputiti 20.000 vojnika Nacionalne garde.

Tokom prijepodneva 20. januara Bajden će prisustvovati misi u katedrali Sent Metju u Vašingtonu. On je pozvao da sa njim na toj misi budu i šefovi dva doma američkog Kongresa demokrate Nensi Pelosi i Čak Šumer i republikanci Kevin Makarti i Mič Mekonel.

Izabrani predsjednik će zatim ići u konvoju ka Kapitol hilu gdje ceremonija inauguracije počinje u 11.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjeevropskom vremenu) na velikom podijumu postavljenom naspram Nacionalnog mola.

Nacionalnu himnu će otpjevati pop zvijezda Lejdi Gaga na stepenicama Kapitol hila, a pjevačica Dženifer Lopez će održati "muzički performans", prema navodima organizacionog odbora.

Džo Bajden i njegova potpredsjednica Kamal Haris će položiti zakletvu u 12.00 sati, zatim će predsjednik održati svoj inauguralni govor u kome treba da potvrdi svoju viziju o želji da pobijedi pandemiju, bolje rekonstruiše, ujedini i izliječi naciju, prema navodima organizacionog odbora.

Početkom popodneva Bajden će otići do nacionalnog groblja Arlington kod Vašingtona da položi vijenac na grob Neznanog junaka zajedno sa bivšim predsjednicima SAD Barakom Obamom, Džordžom Bušom i Bilom Klintonom i njiovim suprugama. Vratiće se u konvoju u Vašington.

Konvoj treba da stane na nekoliko desetina metara od Bijele kuće da dozvoli Bajdenu da uđe pješke okružen vojnom pratnjom. Tu će tokom popodneva potpisati prve predsjedničke dekrete.

Uveče će se Bajden i Kamala Haris obratiti naciji za vrijeme specijalne emisije koju će voditi vodi glumac Tom Henks. Specijalna emisija "Celebrating America" biće od 20.30 do 22.00 po američkom vremenu prenošena na kanalima ABC, CBS, NBC, CNN i MSNBC, kao i na JuTjubu.

Među gostima Henksa biće Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk i Demi Lovato.

Odlazeći predsjednik Donald Tramp dao je do znanja da neće prisustvovati inauguraciji. Polaganju zakletve neće prisustvovati ni bivši američki predsjednik, demokrata Džimi Karter (96) zbog poodmaklih godina.

Bonus video: