Njemački predsjednik: Dolazak Bajdena veliko olakšanje za sve

"Radujemo se što će SAD kao nezamjenjiv partner u budućnosti ponovo biti uz nas po mnogim pitanjima: u zajedničkoj i solidarnoj borbi protiv pandemije kovid-19, globalnoj zaštiti klime, bezbjednosnim pitanjima", naveo je Štajnmajer u video poruci

2499 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer izrazio je danas "veliko olakšanje" nekoliko sati prije inauguracije Džozefa Bajdena za predsjednika SAD, navodeći da taj osećaj dijele mnogi u Njemačkoj.

"Radujemo se što će SAD kao nezamjenjiv partner u budućnosti ponovo biti uz nas po mnogim pitanjima: u zajedničkoj i solidarnoj borbi protiv pandemije kovid-19, globalnoj zaštiti klime, bezbjednosnim pitanjima", naveo je Štajnmajer u video poruci.

Njemački predsjednik je takođe uvjeren da "razlike u gledištima neće razdvajati" dvije strane, već da će one na "još intenzivniji način tražiti zajednička rješenja".

Tokom četiri godine predsjedničkog mandata Donalda Trampa narušeni su tradicionalno bliski njemačko-američki odnosi. Štajnmajer je takođe rekao da se ne sme zaboraviti da je "populizam osvojio najmoćniju demokratiju na svetu". "Moramo odlučno da ustanemo protiv polarizacije, da zaštitimo i ojačamo javnu sferu naših demokratija", ocijenio je on i istakao da politika treba da bude "zasnovana na razumu i činjenicama".

Bonus video: