američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja

SAD će predložiti Rusiji produženje sporazuma Novi START

Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost

3227 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Administracija novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena predložiće Rusiji petogodišnje produženje važenja njihovog jedinog preostalog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, izjavili su američki zvaničnici.

Pakt o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao Novi START, ističe 5. februara, a Bajdenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven planira danas da dostavi predlog za petogodišnje produženje ruskom ambasadoru u Vašingtonu Anatoliju Antonovu, navodi Asošiejted pres, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Taj potez će gotovo sigurno pozdraviti i Rusija i najbliži američki saveznici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nagovijestio je u ponedjeljak da je Moskva spremna da brzo djeluje kako bi Novi START bio sačuvan, a Bajden, koji je juče stupio na dužnost, takođe je izrazio želju za očuvanjem sporazuma.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obije sile smiju da imaju najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih raketa i bombardera.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se dvije sile, prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), potpisanog 1987. godine.

Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas SAD i Rusiju da produže važenje sporazuma i da kasnije u njega uključe Kinu i dodatno oružje, navodi AP.

Stoltenberg je novinarima u Briselu rekao da "ne treba doći u situaciju bez ograničenja broja nuklearnih bojevih glava", podsjetivši da sporazum ističe za dvije nedjelje.

On je kazao i da "produženje važenja sporazuma nije kraj, već početak napora na dodatnom jačanju kontrole naoružanja".

"Treba da tražimo načine da (u sporazum) uključimo dodatne sisteme naoružanja, sisteme koje Novi START ne obuhvata, ali i da uključimo Kinu jer ona sada izrazito modernizuje svoje nuklearno oružje, i ne samo da modernizuje već i proširuje svoje nuklearne sposobnosti", naveo je Stoltenberg.

Preporučujemo za Vas