Izrael: Napuštamo Unesko

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Izraela Emanuel Nahson rekao je da je odluka bazirana na, kako je naveo, pokušajima te organizacije "da odvoji jevrejsku istoriju od Izraela"
53 pregleda 23 komentar(a)
Izrael, Foto: Shutterstock
Izrael, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2017. 23:19h

Izrael je juče saopštio da napušta Unesko navodeći kao razlog "sistematske napade" te organizacije na jevrejsku državu, prenosi Tanjug.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Izraela Emanuel Nahson rekao je da je odluka bazirana na, kako je naveo, pokušajima te organizacije "da odvoji jevrejsku istoriju od Izraela".

On je rekao da će zvanično pismo o istupanju biti podnijeto prije kraja godine i da će Izrael napustiti organizaciju do kraja 2018. godine, prenosi AP.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas naložio izraelskom predstavniku u Unesku da novoj generalnoj direktorki te organizacije Odri Azule zvanično podnese obavještenje da Izrael napušta tu organizaciju UN, javljaju izraelski mediji.

Izrael će se tako pridružiti SAD koje su u oktobru obavijestile UNESKO - Organizaciju za obrazovanje, nauku i kulturu UN da je napuštaju, pošto su je ocijenile kao neobjektivnu u odnosu prema jevrejskoj državi.

Pismo o napuštanju će biti podnijeto odmah poslije Božića, a na osnovu pravila organizacije, Izrael će je zvanično napustiti 31. decembra 2018, odnosno godinu dana nakon toga. To znači da će i SAD i Izrael izaći iz Uneska krajem sljedeće godine.

Tu odluku je Netanjahu donio poslije niza razgovora u kojima je glavna tema bilo da Izrael neće da ostavi SAD same u tom potezu.

Povlačenje ne sprječava Izrael da zatraži da kasnije bude posmatrač u Unesku, kao što su najavile i SAD.

"SAD napuštaju Unesko zbog Izraela i naša je moralna dužnost da osiguramo da to ne učine same", rekao je ambasador Karmel Šama-Hakoen, dodavši tvrdnju da Unesko predvode arapske zemlje i da je ta organizacija "poznata po licemjerju, huškanju i lažima" protiv Izraela i jevrejskog naroda, i da "zagađuje svoje osnovne uzvišene vrijednosti politizacijom i diplomatskim terorom koji se nekad graniči s antisemitizmom".

Ipak, on je rekao da Izrael ne zatvara vrata i poziva novo rukovodstvo te organizacije UN da sprovede reforme.

U julu je Unesko glasao za rezoluciju kojom je Grobnica patrijarha u podijeljenom gradu Hebronu na Zapadnoj obali proglašena za palestinsko nasljeđe. To je jevrejsko svetilište o kojem su, po jevrejskom vjerovanju, sahranjeni jevrejski "praočevi i pramajke", a tu se nalazi i džamija Ibrahimi.

U oktobru, kada su SAD najavile da se povlače, Izrael je navodno bio zatečen, odnosno nije bilo koordinacije dvije zemlje saveznice o tom potezu.

Izrael se, navodi agencija, dugo žalio na kontinuirano anti-izraelska osjećanja unutar Uneskoa, gdje su Izrael i saveznici te zemlje u manjini u odnosu na arapske države i njihove saveznike.

Nedavne rezolucije koje je ova organizacija donela izazvale su ogromno nezadovoljstvo Izraela koji ih je video kao rezolucije koje umanjuju duboke jevrejske veze sa Jerusalimom i biblijskim gradom Hebronom.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija juče je ubedljivom većinom izglasala rezoluciju kojom se američka administracija indirektno poziva da povuče odluku o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela. Među 128 država koje su bile za našle su se četiri stalne članice Saveta bezbednosti, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija, ali i Nemačka, Srbija, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Albanija… Protiv je, osim SAD i Izraela, glasalo još sedam zemalja, 35 ih je bilo uzdržano, a 21 nije učestvovala.