31.000 registrovanih i 974 smrtna ishoda od koronavirusa

Četiri ministra u Vladi Zimbabvea umrla od koronavirusa

Kritičari optužuju Vladu i da zanemaruje javne bolnice, gdje mnogi zaraženi koronavirusom ne mogu da dobiju kiseonik koji im je potreban da prežive

2242 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Četiri ministra u Vladi Zimbabvea umrla su od koronavirusa, a tri u posljednje dvije nedjelje, što ukazuje na naglo širenje zaraze u toj južnoafričkoj zemlji.

Uz tri ministra, nedavno je umrlo još nekoliko poznatih političara i javnih ličnosti.

Opozicija optužuje vlast da koristi pandemiju kao oružje tako što njene poslanike i druge kritičare hapsi i drži u prepunim zatvorima gdje se infekcija lako prenosi.

Kritičari optužuju Vladu i da zanemaruje javne bolnice, gdje mnogi zaraženi koronavirusom ne mogu da dobiju kiseonik koji im je potreban da prežive.

Mnogi pripadnici elite liječe se na skupim privatnim klinikama ili u inostranstvu.

Predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva rekao je da Vlada još razmatra koju vakcinu da kupi.

Zimbabve je, kao i mnoge druge afričke zemlje, u početku imao malo registrovanih infekcija, ali je nedavno došlo do skoka broja zaraženih.

Mnogi strahuju da je novi soj koronavirusa, koji se znatno brže širi, ušao u zemlju kada su se desetine hiljada njenih građana vratili kući za praznike iz Južne Afrike, gdje žive i rade.

Zimbabve, zemlja s 15 miliona stanovnika, do sada je prijavila 31.000 registrovanih infekcija i 974 smrtna ishoda od koronavirusa, dok je početkom decembra imala oko 10.000 zaraženih.

Mnogi ljudi se ne testiraju i ne idu u bolnice kada im nije dobro, navodi udruženje ljekara i dodaje da u nekim danima gotovo polovina smrtnih ishoda bude van bolnica.

Preporučujemo za Vas