POSLALA ZAHVALNICE

Hejli pozvala na prijem zemlje koje su glasale protiv rezolucije o priznanju Jerusalima

U pozivu se najavljuje da će im se izraziti zahvalnost za prijateljstvo prema SAD
94 pregleda 8 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.02.2019. 23:07h

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli poslala je zahvalnice zemljama koje nisu glasale za rezoluciju osude odluke predsjednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

To su ujedno pozivnice za prijem u januaru poslate na adresu osam zemalja koje su glasale protiv rezolucije uz SAD, kao i 35 zemalja koje su se uzdržale i za 21 koje nisu glasale, javljaju američki mediji. 

U pozivu se najavljuje da će im se izraziti zahvalnost za prijateljstvo prema SAD. 

U četvrtak je 128 zemalja od ukupno 193 zemlje članice UN glasalo za neobavezujuću rezoluciju kojom se traži povlačenje odluke o priznanju Jeruslima.

Mnogi dugogodišnji saveznici SAD su glasali za rezoluciju, uključujuči Veliku Britaniju, Njemačku, Francusku i Japan.

Kanada, Meksiko i Australija su se uzdržale od glasanja izmedju ostalih zemalja, dok su protiv glasale SAD, Izrael, Togo, Mikronezija, Nauru, Palau, Maršalska Ostrva, Gvatemala i Honduras. Hejli je uoči glasanja oštro upozorila zemlje koje planiraju da glasaju "za" . 

"Sjedinjene Države će pamtiti ovaj dan kada su izdvojene u ovoj skupštini samo zato što koriste svoje pravo kao suverena zemlja. Pamtićemo to kada ponovo budemo pozvani da damo najveći svetski doprinos i pamtićemo kada mnoge zemlje dođu da nas zovu da platimo još više i da koristimo naš uticaj u njihovu korist", rekla je ona.