Moskva i Teheran za spasavanje nuklearnog sporazuma, na Bajdenu odluka da li će vratiti Ameriku

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je dodao da Iran "dijeli ideju da treba spasiti (sporazum) od rizika i opasnosti koji su se pojavili nakon izlaska SAD"

1520 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shuterstock
Ilustracija, Foto: Shuterstock

Rusija i Iran žele da se "spasi" nuklearni sporazum, izjavili su danas u Moskvi šefovi diplomatija dvije zemlje, dok administracija predsjednika SAD Džoa Bajdena treba da odluči da li će Ameriku vratiti u taj ključni ugovor.

"Posebno aktuelna tema jeste spasavanje (sporazuma) i mi, kao i Iran, želimo vraćanje na njegovu punu primjenu", izjavio je ruski ministar Sergej Lavrov.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je dodao da Iran "dijeli ideju da treba spasiti (sporazum) od rizika i opasnosti koji su se pojavili nakon izlaska SAD".

Iran i "šestorka" (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) potpisali su u Beču 2015. godine Zajednički sveobuhvatni akcioni plan za rješavanje iranskog nuklearnog pitanja nakon 12 godina tenzija.

Međutim, pitanje opstanka tog sporazuma je dovedeno u pitanje nakon što je bivši američki predsjednik Donald Tramp 2018. jednostrano povukao zemlju iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu.

Ocjenjujući da je politika njegovog prethodnika prema Iranu bila neuspješna, novi predsjednik SAD Džo Bajden najavio je vraćanje zemlje tom sporazumu.

Medjutim, za to je potrebno da Iran striktno poštuje odredbe sporazuma. Teheran zauzvrat traži ukidanje sankcija i da Vašington poštuje svoje obaveze.

Bonus video: