"Otvara se novo poglavlje"

NATO priprema prvi samit s Bajdenom

"Radujem se što ću ga dočekati na samitu NATO-a i što ću blisko sarađivati s njim", rekao je Stoltenberg

4516 pregleda 4 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je razgovarao sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom o pripremi samita Alijanse.

"Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram sa predsjednikom SAD kome sam čestitao stupanje na dužnost. Otvara se novo poglavlje za našu transatlantsku alijansu. Radujem se što ću ga dočekati na samitu NATO-a i što ću blisko sarađivati s njim", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je "naglasak Bajdena na obnovi Saveza" i istakao da je "NATO mjesto gdje se Evropljani i Amerikanci svakodnevno sastaju da bi se zajedno suočili sa izazovima sa kojima se nijedna zemlja ne može suočiti sama".

Naredni samit NATO-a biće u Briselu ove godine, a lideri Alijanse će donijeti odluke da bi NATO bio još jači, dodao je Stoltenberg. Datum tog skupa zavisi od epidemiološke situacije u Evropi.

Stoltenberg je dodao da je s Bajdenom razgovarao o borbi protiv međunarodnog terorizma, posebno u Avganistanu i Iraku, o odnosima s Rusijom i uticaju Kine na bezbjednost.

Predsjednik Evropskog savjeta, Šarl Mišel, predložio je Bajdenu da za njega priredi poseban samit Evropske unije u Briselu, koji bi, kako su naveli diplomatski izvori, bio u isto vrijeme kad i samit NATO-a.

Preporučujemo za Vas