Kako je Izrael nabavio više vakcina nego što mu je potrebno

Obećanje da će dijeliti podatke o brzoj imunizaciji pomoglo da sklopi ugovor sa “Fajzerom”

25564 pregleda 212 reakcija 16 komentar(a)
Netanjahu i Edelstin na dočeku aviona sa vakcinama Fajzer-Bajontek, Foto: Reuters
Netanjahu i Edelstin na dočeku aviona sa vakcinama Fajzer-Bajontek, Foto: Reuters

Izrael se prošle godine žestoko takmičio sa puno većim državama da obezbijedi zalihe vakcina od globalnih proizvođača dok je bjesnila pandemija koronavirusa. Sada sprovodi jedan od najbržih procesa vakcinacije u svijetu i ima više vakcina nego što će mu biti potrebno.

Odgovor na pitanje kako je država od jedva devet miliona stanovnika ubijedila kompanije koje se udvaraju tržištima sa stotinama miliona potencijalnih kupaca da prvo ispune njene narudžbe, leži u 17 razgovora između Alberta Burle, izvršnog direktora kompanije “Fajzer”, Benjamina Netanjahua, premijera Izraela, i Julija Eldestina, ministra zdravlja, piše “Fajnenšl tajms”.

Dvojica izraelskih političara su obećali da će pokrenuti jedan od najbržih procesa vakcinacije u svijetu i dijeliti podatke o njenom uticaju na pandemiju, sve dok zalihe budu izdašne i neprekidne. “Fajzer” je pristao i isporuke su krenule sredinom decembra.

“Kompanija će moći da se hvali time, da od toga ostvari profit i da to objavi”, rekao je Edelstin u intervjuu za “Fajnenšl tajms”. “Bez toga, nijedna kompanija ne bi ni pogledala u našem pravcu, nego bi tražili sto puta veća tržišta”.

Izrael očekuje nove isporuke i do marta će imati višak vakcina od sva tri glavna proizvođača.

Na osnovu sporazuma sa “Fajzerom”, skoro svake nedjelje su avionom u Tel Aviv stizale isporuke vakcina “Bajotnek/Fajzer”.

Države širom svijeta, težeći da oporave ekonomije i ponovo počnu putovanja do ljeta, pozdravile su brzu proizvodnju vakcina kao najbolju šansu da se stane na kraj pandemiji koja je ubila više od 2,1 milion ljudi.

Međutim, u Evropskoj uniji, na primjer, vakcinacija je spora u poređenju sa zemljama u nekim drugim regionima, i puna problema, naročito prekida u lancima snabdijevanja.

U Izraelu je prvu dozu vakcine primilo više od 2,6 miliona građana, a drugu nešto više od 1,1 miliona, uglavnom stariji od 60 godina.

“Naš tempo vakcinisanja je deset puta brži nego u SAD”, rekao je u nedjelju Netanjahu, obećavši milion novih vakcina ove nedjelje. “Nijedna država nije postigla ovo što smo mi”.

Taj sporazum i munjevita efikasnost inicijative za vakcinaciju povećali su politički rejting premijera Netanjahua, koji će krajem marta pokušati da osvoji još jedan mandat. On obilazi centre za vakcinaciju, dočekuje aviona na aerodromu, uokvirio je špric kojim je vakcinisan, hvaleći se uspjehom u sprovođenju nacionalnog poduhvata koji je nazvao “Povratak u život”.

Isporuke unaprijed naručene “Modernine” vakcine ubrzaće se u martu, a milioni doza vakcine kompanije “AstraZeneka” takođe su na putu. Izrael je planirao da do tada “Fajzerovom” vakcinom imunizuje većinu odraslih stanovnika. Nije poznato šta će Izrael uraditi sa viškom zaliha, rekao je ministar zdravlja. Izraelski mediji su objavili da su neki EU saveznici, poput Kipra, tražili od Netanjahua ekstra zalihe, ali je Eldestin to demantovao.

“Nećemo trgovati viškom vakcina. Želimo da osiguramo da imamo dovoljno za nas i, ako bude, vidjećemo šta možemo uraditi za naše najbliže susjede - činjenica da Palestinci trenutno stoje loše nije u interesu Izraela”, rekao je ministar.

Četrdeset odsto građana primilo makar jednu dozu
Četrdeset odsto građana primilo makar jednu dozufoto: Reuters

Palestinska uprava još čeka zalihe ruske “Sputnjik V” i “Kovaks” inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije za distribuciju vakcina.

Bolnice širom Izraela već prikupljaju podatke o broju antitijela kod osoblja i pad zaraze među onima koji su primili drugu dozu. Ti podaci pokazuju da uprkos najbržem tempu u svijetu - 40 odsto Izraelaca je već primilo makar jednu dozu - pandemija još nije stavljena pod kontrolu.

Ministarstvo zdravlja kaže da su za neuspjeh u zaustavljanju širenja koronavirusa krive visoko prenosive varijante koje potiču iz inostranstva. Nedjelju nakon početka vakcinacije, vlasti su uvele treće nacionalno zaključavanje, koje će možda biti produženo na februar. Međutim, Izraelci su prošlog četvrtka prijavili da je broj reprodukcije - poznat kao “R” - manji od jedan, što znači da epidemija više ne raste, prenio je Rojters.

Na stopu zaraze u Izraelu uticalo je i to što Netanjahuu nije bilo lako da privoli na zaključavanje ultraortodoksno stanovništvo, čiji lideri podržavaju njegovu koaliciju, navodi FT.

Zarazniji oblik, varijanta B.1.1.7 koja je prvo otkrivena u Britaniji, takođe se širi među onima koji još nisu vakcinisani, zbog čega je prijem u bolnice i broj novih slučajeva blizu rekordne visine. Na respiratorima je trenutno rekordan broj pacijenata.

“U glavi imam sliku dva trkačka automobila - sa lijeve strane je auto sa vakcinom, a sa desne rastući broj zaraženih. Samo se nadam da će automobil sa vakcinom prvi stići do cilja,” rekao je Edelstin.

Iz kompanije “Fajzer” je saopšteno da je “epidemiološka analiza sa ministarstvom zdravlja u Izraelu jedinstvena po tome što će omogućiti procjenu da li je određena stopa vakcinacije dovela do ‘zaštite krda’ povrh direktne zaštite”. To će pojasniti da li se pad broja slučajeva može pripisati vakcini ili imunitetu krda, rekao je portparol te kompanije.

Eldestin je kazao da do sada nije bilo ništa što bi se zvanično moglo podijeliti sa “Fajzerom” jer Izrael još nije vakcinacijom stekao kolektivni imunitet. Ministri zdravlja u drugim državama zavide Izraelu.

“Moje kolege u drugim državama mi kažu da sam možda jedini ministar zdravlja u svijetu koji se trenutno smije”, kazao je Eldestin za FT.

“Kažem im da to više liči na glumce u grčkoj mitologiji - pola lica mi se smije, dok druga polovina plače”.

Bonus video: