Vlasti SAD upozorile na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma

"Informacije ukazuju da bi neki ideološki motivisani nasilni ekstremisti, koji imaju primjedbe na ispoljavanje autoriteta vlasti i na prenos vlasti u Bijeloj kući, mogli da nastave s mobilizacijom radi podsticanja na nasilje ili nasilnih akata", navodi se u upozorenju

6663 pregleda 0 komentar(a)
PristaliceTrampa ispred Kapitol Hila 6. januara, Foto: Reuters
PristaliceTrampa ispred Kapitol Hila 6. januara, Foto: Reuters

Ministarstvo bezbjednosti SAD izdalo je danas hitno upozorenje na opasnost od mogućeg domaćeg terorizma, odnosno nasilja protivnika administracije novog američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Vlasti nisu navele konkretnu prijetnju, ali su ukazale na "atmosferu povećane prijetnje širom SAD" za koju vjeruju da će "opstajati" u narednim nedjeljama.

Ministarstvo bezbjednosti je navelo da se prije izdavanja upozorenja konsultovalo sa bezbjednosnim i obaveštajnim agencijama o mogućnosti domaćeg nasilnog ekstremizma.

"Informacije ukazuju da bi neki ideološki motivisani nasilni ekstremisti, koji imaju primjedbe na ispoljavanje autoriteta vlasti i na prenos vlasti u Bijeloj kući, mogli da nastave s mobilizacijom radi podsticanja na nasilje ili nasilnih akata", navodi se u upozorenju.

Bajdenova administracija se tim upozorenjem suštinski uključuje u debatu o tome kako opisati ili okarakterisati djela motivisana političkom ideologijom, nagovještavajući da nasilje sa ciljem poništavanja izbornih rezultata vidi kao terorizam.

Vlasti su izdale upozorenje u vrijeme napete atmosfere, tri nedjelje poslije upada pristalica doskorašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa u Kongres SAD, nezadovoljnih ishodom izbora.

Ministarstvo bezbjednosti je pomenulo i nasilne pobune prethodnih dana, što je očigledno aluzija na događaje povezane s anarhističkim grupama u Portlandu, u saveznoj državi Oregon.

Bonus video: