Glasali za rezoluciju: Najveći primaoci američke pomoći ignorisali prijetnju Trampa

Ipak, neke uticajne zemlje, uglavnom afričke i države Latinske Amerike, koje je nedavno posjetio premijer Izraela Benjamin Netanjahu, odstupile su od ranije podrške Palestincima i uzdržale se ili izbjegle glasanje
5 komentar(a)
Niki Hejli, Donald Tramp, Foto: Reuters
Niki Hejli, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.12.2017. 23:06h

SAD su uoči današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN zaprijetile uskraćivanjem finansijske pomoći zemljama koje glasaju protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trampa da prizna Jeruslim kao glavni grad Izraela, navela je večeras agencija AP poslije glasanja.

Generalna Skupština Ujedinjenih nacija, koju čine sve članice, usvojila je neobavezujuću rezoluciju u kojoj se osuđuje američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela. I Crna Gora je glasala za.

Tramp je juče zaprijetio je da će uskratiti novac državama koje u UN budu glasale protiv njegove odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Ispostavilo se da su najveći primaoci američke pomoći, uglavnom muslimanske i arapske zemlje, odbacile tu prijetnju i glasale protiv SAD, uključujući i saveznike poput Saudijske Arabije.

Ipak, neke uticajne zemlje, uglavnom afričke i države Latinske Amerike, koje je nedavno posjetio premijer Izraela Benjamin Netanjahu, odstupile su od ranije podrške Palestincima i uzdržale se ili izbjegle glasanje.

Netanjahuove najveće mete, Kina i Indija, stale su uz Palestince. To navodi na zaključak da bi svaka strana mogla da proglasi neku vrstu pobjede.

Uz izuzetak Izraela, najviše američke pomoći primaju muslimanske, arapske i afričke zemlje. Avganistan, Egipat, Jordan i Pakistan su glasali za rezoluciju, kao i afričke zemlje Nigerija, Etiopija, Tanzanija i Južna Afrika.

Uz Izrael, jedina zemlja na listi deset najvećih primalaca koja nije podržala Palestince je Kenija koja je izbjegla glasanje, javio je AP.

Arapski svijet glasao je za Palestince, kao što se očekivalo, imajući u vodu važnost Jerusalima. Pošto Bijela kuća nastoji da unaprijedi veze sa Saudijskom Arabijom, Egiptom i drugim umjerenim sunitskim zemljama da se suprotstavi uticaju Irana, njihovo glasanje moglo bi joj biti uvredljivo i iskomplikoovati napore za podršku mirovnom planu SAD.

Što se Palestinaca tiče nivo podrške, bio je nešto manji nego kada je u Generalnoj skupštini UN 2012. izglasano priznanje Palestine kao zemlje nečlanice posmatrača svjetskog tijela. Tada je "za" glasalo 138 zemalja.

S druge strane nastojanja premijera Netanjahua da zadobije podršku nekih zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike dali su neke rezultate. Meksiko i Argentina koje je posjetio ove godine uzdržale su se od glasanja,a Gvatemala i Honduras glasale su protiv rezolucije.

Svoju raniju podršku Palestincima sad su odbacile Uganda i Južni Sudan. Mjanmar je izbjegao glasanje a Filipini su se uzdržali.

U Evropi su sve veće zemlje, Velika Britanija, Njemačka i Francuska ... glasale protiv SAD, što bi mogao biti znak prepreka u težnji da se dobije evropska podrška za američki mirovni plan, navode svjetski mediji.

Druge evropske zemlje poput Poljske, Mađarske i Češke su se uzdržale.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je tokom današnjeg zasijedanja saopštila kako je od Trampa dobila naređenje da posmatra koje države će glasati protiv SAD, upozorivši da će "zapisivati imena".

"Zapamtićemo ovo glasanje. Zapamtićemo svaki glas. Sve zemlje zovu SAD, kad im je to u interesu i sada će morati svoj uticaj i novac da koriste proaktivnije i na drugačiji nacin. Sjedinjene Države su glavni finansijer UN-a i ukoliko ne promijene svoj disbalans kad je Izrael u pitanju, razmislićemo o svom odnosu prema toj organizaciji", kazala je Hejli.

Bonus video: