Ruska vakcina 91,6 odsto efikasna protiv korone

Preliminarni nalazi zasnovani su na analizi podataka više od 20.000 učesnika

22434 pregleda 317 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruska vakcina Sputnjik V pokazala je 91,6 odsto efikasnosti protiv simptomatskog koronavirusa, sugerišu preliminarni rezultati ispitivanja.

Studija je recenzirana i danas objavljena u prestižnom medicinskom časopisu "Lanset" (The Lancet).

Podaci korišćeni u studiji dolaze iz treće faze kliničkog ispitivanja, u kojem je učestvovalo više od 20.000 učesnika širom bolnica i klinika u Rusiji.

U grupi od 2.144 ispitanika starijih od 60 godina vakcina je imala efikasnost od 91,8 odsto. Tri četvrtine ispitanika dobili su vakcinu, a jedna četvrtina je dobila placebo.

Studija je pokazala da nije bilo ozbiljnijih nuspojava povezanih s vakcinom. Većina prijavljenih reakcija bile su blage - od simptoma nalik gripu, preko bola na mjestu primanja injekcije pa do slabosti i niskog nivoa energije, prenosi Indeks.

Sputnjik-V prima se u dvije doze u razmaku od 21 dana.

Tokom 21 dana od primanja prve doze u vakcinisanoj grupi zabilježeno je 16 slučajeva zaraze, a u grupi koja je primila placebo zabilježena su 62 slučaja infekcije.

Naučnici, ipak, upozoravaju da je analiza ruskog istraživanja uključivala samo simptomatske slučajeve koronavirusa. Takođe, stanje učesnika ispitivanja naučnici su pratili 48 dana od vakcinacije, zbog čega o trajnosti zaštite koju pruža vakcina treba sprovesti dodatna istraživanja.

Bonus video: