Zapad zabrinut zbog presude Navaljnom, traže njegovo hitno puštanje

"Presuda protiv Navaljnog je neprihvatljiva. Pozivamo na njegovo momentalno puštanje. O poštovanju ljudskih prava poput demokratske slobode ne može se pregovarati", rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron

11059 pregleda 402 reakcija 30 komentar(a)
Navaljni, Foto: Reuters
Navaljni, Foto: Reuters

Stižu i prve reakcije sa Zapada na presudu ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je ranije danas osuđen na više od dvije i po godine zatvora.

Oni pozivaju na hitno puštanje Navaljnog. Međutim, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Maria Zaharova odbacila je takve predloge i poručila Zapadu da se ne miješa u unutrašnja pitanja Rusije.

"Ne miješajte se u unutrašnja pitanja suverene države. Preporučujemo da se svako bavi svojim problemima", rekla je Zaharova, prenosi Rojters.

Šef spoljne politike Evropske unije Jozep Borel pozvao je Rusiju da odmah pusti Navaljnog, kazavši da je presuda ruskog suda narušila vladavinu zakona.

"Izricanje presude Alekseju Navaljnom u suprotnosti je sa međunarodnim obavezama Rusije o vladavini zakona i osnovnim slobodama. Protiv je presude Evropske konvencije koja je ovaj slučaj presudila kao nerazuman", rekao je visoki predstavnik EU.

Predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli napisao je na Tviteru da je Evropa ujedinjenja oko stava prema Navaljnom.

"Takođe pozivamo da se zaustavi nasilje nad protestestantima", napisao je Sasoli.

Državni sekretar Amerike Entoni Blinken je na svom Tviter profilu pozvao na bezuslovno puštanje Navaljnog i svih onih koji su pritvoreni zbog traženja svojih prava.

"Sjedinjene Američke Države su veoma zabrinute zbog ruske presude Navaljnom", napisao je Blinken.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je kazao da političko neslaganje ne smije predstavljati zločin.

"Presuda protiv Navaljnog je neprihvatljiva. Pozivamo na njegovo momentalno puštanje. O poštovanju ljudskih prava poput demokratske slobode ne može se pregovarati", rekao je Makron.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominik Rab nazvao je ovu sudsku odluku perverznom i dodao da Rusija ne ispunjava najosnovnije obaveze koje se očekuju od člana međunarodne zajednice.

Njemački šef diplomatije Heiko Mas je takođe pozvao da hitno puštanje Navaljnog.

„Današnja presuda Alekseju Navaljnom predstavlja teški udarac protiv osnovnih sloboda i vladavine zakona u Rusiji“, naveo je Mas na Tviteru.

Reagovala je i Norveška. Njihovo Ministartvo vanjskih poslova je nazvalo odluku politički motivisanom.

"Korišćenje pravosudnog sistema za utišavanje njegovog stava je neprihvatljivo", naveli su na Tviteru.

Bonus video: