Počela vakcinacija Palestinaca, Izrael dao dio zaliha

Izrael koji je svoju kampanju vakcinacije započeo u decembru počeo je ove nedjelje da isporučuje 5.000 doza vakcine Moderna Palestincima i prve doze su namenjene zdravstvenim radnicima

4794 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Palestinsko Ministarstvo zdravlja objavilo je danas početak vakcinacije protiv koronavirusa, pošto je Palestinska uprava primila hiljade doza vakcina od Izraela, koji je već vakcinisao trećinu svoje populacije.

Kako je navedeno, ministarka zdravlja Mai al Kaila je primila prvu dozu zajedno sa nekoliko zdravstvenih radnika u prvim linijama borbe protiv koronavirusa.

U palestinskom saopštenju se međutim ne navodi da je Izrael obezbijedio vakcine.

Izrael koji je svoju kampanju vakcinacije započeo u decembru počeo je ove nedjelje da isporučuje 5.000 doza vakcine Moderna Palestincima i prve doze su namenjene zdravstvenim radnicima.

Palestinci se nadaju da će nabaviti još hiljade doza u narednim nedjeljama preko programa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Čak i da te vakcine budu isporučene, proći će nekoliko mjeseci da se imunizuje dovoljno stanovnika kako bi se zaraza dovela pod kontrolu na okupiranoj Zapadnoj obali i blokiranom pojasu Gaze, gdje živi više od 4,5 miliona Palestinaca, a Izrael je na putu da vakciniše svo odraslo stanovništvo do kraja marta.

SZO je izrazila zabrinutost zbog nejednakosti između Izraela, koji vodi jednu od najuspješnijih kampanja vakcinacije u svijetu i palestinskih teritorija.

Izraelska vojska je osvojila istočni Jerusalim, Zapadnu obalu i pojas Gaze u ratu 1967. godine, a Palestinci na tim teritorijama žele da osnuju svoju nezavisnu državu.

Organizacije za ljudska prava kažu da Izrael ima obavezu kao okupaciona sila da vakciniše Palestince, što ta zemlja poriče i kaže da su joj prioritet sopstveni građani. Izrael vakciniše izraelske Arape i Palestince koji žive u istočom Jerusalimu.

Jevrejska država je osigurala milione doza ugovorima sa farmaceutskim gigantima Modernom i Fajzerom i prvu od dvije doze je primilo više od tri miliona od 9,3 miliona stanovnika.

Treće restrikcije su međutim na snazi širom zemlje jer se virus i dalje brzo širi.

Palestinci nisu javno tražili vakcine od Izraela, već su rekli da su osigurali snabdijevanje preko SZO i ugovorima sa farmaceutskim kompanijama.

Palestinska uprava je potvrdila da je u ponedjeljak primila 2.000 doza, prvu isporuku koju je poslao Izrael ali nije rekla odakle je stigla.

Na osnovu privremenog mirovnog sporazuma Oslo iz 1993. godine, između Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Izraela, Palestinska uprava je odgovorna za zdravstenu brigu na teritorijama koje kontroliše. Međutim, isti dokument predviđa saradnju s Izraelom u slučaju pandemije.

SZO je najavio da će Palestinska uprava dobiti 37.440 doza od Fajzer/Bionteka od sredine februara. Još 240.000 do 405.000 stići će od sredine do kraja februra od Astrazeneke.

Palestinska uprava je rekla da će kupiti i hiljade doza ruske Spuntik Ve vakcine. Fajzer/Biontek Astra Zeneka vakcine se obezbjeđuju preko programa Kovaks SZO za pomoć siromašnim zemljama.

Čak i ako Palestinci dobiju maksimum tih planiranih isporuka biće u stanju da vakcinišu samo do pet procenata stanovništva Zapadne obale i pojasa Gaze.

Bonus video: