Sputnjik V i zvanično dio arsenala protiv kovida

Ukoliko bi nakon ruske vakcine i kineske vakcine prošle rigorozno ispitivanje naučne zajednice, to bi bio ogroman korak za suzbijanje pandemije

12897 pregleda 153 reakcija 7 komentar(a)
Juče u Boliviju stigao prvi kontingent ruskih vakcina, Foto: Reuters
Juče u Boliviju stigao prvi kontingent ruskih vakcina, Foto: Reuters

Kina i Rusija već mjesecima izvoze vakcine u države poput Srbije, Mađarske, Argentine, Brazila, Ujedinjenih Arapskih Emirata, uprkos nedostatku podataka o bezbjednosti i efekasnosti. Juče je, međutim, ruska vakcina Sputnjik V dobila zeleno svjetlo od naučne zajednice na osnovu studije objavljene u časopisu „Lanset“ u kojoj se navodi da je njena efikasnost u borbi protiv kovida-19 skoro 92 procenta.

Eksperti tvrde da rezultat treće faze kliničkih ispitivanja Sputnjika V znači da je svijet dobio još jedno efikasno oružje u borbi protiv pandemije i da donekle opravdavaju odluku Moskve da stavi vakcinu u upotrebu prije objavljivanja konačnih rezultata.

Rezultati, koje je objavio Gamaleja institut u Moskvi koji je razvio i testirao vakcinu, u skladu su sa podacima o efikasnosti objavljenim u ranijim fazama ispitivanja.

„Razvoj vakcine Sputnjik V je kritikovan zbog požurivanja, hvatanja prečica i odustva transparentnosti“, kazali su Ian Džons, profesor na Univerzutetu u Redingu, i Poli Roj profesorica na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu. „Međutim ishod objavljen ovdje je jasan, a naučni princip vakcinacije je demonstriran“ naveli su naučnici u komentaru objavljenom u „Lansetu“. „Još jedna vakcina sada se može pridružiti borbi protiv kovida-19“, navodi se u medicinskom časopisu.

Sputnjik V je četvrta vakcina u svijetu čiji su rezultati treće faze ispitivanja objavljeni u renomiranom naučnom časopisu nakon vakcina kompanija Fajzer i BionTek, Moderne i AstraZeneke. Fajzerova vakcina je efikasna u 95 odsto slučajeva slično kao i Modernina vakcina, dok je juče objavljena studija pokazala da je efikasnost vakcine AstraZeneka protiv simptomatske infekcije nakon prve doze u prva tri mjeseca 76 odsto. U toj studiji se preporučuje da se interval između prve i druge doze poveća na 12 mjeseci nakon čega se povećava i njena efikasnost, prenio je Rojters.

„Rusija je bila u pravu sve vrijeme“, kazao je Kiril Dmiotrijev, šef Ruskog fonda za direktne investicije, koji je zadužen za marketing vakcine u inostranstvu. „Lanset je odradio nepristrasan posao uprkos političkom pritisku koji je postojao“, kazao je on.

Dimitrijerv je takođe kazao da Gamaleja institut testira vakcinu protiv novih sojeva kovida-19 i da su prvi pokazatelji pozitivni kao i da je u toku ispitivanje efikasnosti jedne doze za koju eksperti očekuju da će biti između 73 i 85 procenata.

Rusija je već podijelila podatke iz treće faze testiranja sa regulatorima u nekoliko zemalja i počela proces za odobrenje kod Evropske medicinske agencije (EMA).

Sputnjik V je već odobren u 15 država, uključujući Mađarsku, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate, a Dimitrijev je kazao da će do kraja sljedeće nedjelje vakcina biti odobrena u 25 država. Velike pošiljke su do sada poslate samo u Argentinu, koja je primila dovoljno doza da vakciniše pola miliona ljudi.

„Sada su sve sumnje raspršene“, kazao je argentinski ministar nauke Roberto Salvareza navodeći „potvrdu u prestižnom naučnom časopisu“.

Potvrda efikasnosti i bezbjednosti Sputnjika V događa se u trenutku kada Evropa pokušava da obezbijedi dovoljno vakcina za 450 miliona stanovnika usljed proizvodnih rezova Fajzera i AstraZeneke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je juče kazala da će do kraja marta obezbijediti dovoljno vakcina za 10 miliona Njemaca, navela je da u tu zemlju dobrodošla svaka vakcina koja ima doobrenje EMA.

„Razgovarala sam o tome sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a danas smo vidjeli dobre podatke o ruskoj vakcini”, kazala je Merkelova. Francuska je takođe saopštila da će kupiti svaku vakcinu koja je efikasna. Sa druge strane, broj vakcinisanih u Rusiji ostaje relativno nizak. Vlasti tvrde da postoje problemi sa povećanjem proizvodnje, dok istraživanja pokazuju da je slaba potražnja za vakcinom među Rusima. Vakcinacija u Rusiji je počela u decembru, a u januaru je vakcina ponuđena svim Rusima.

Međunarodni eksperti su pozdravili objavljivanje podataka o Sputnjiku V, a iz Svjetske zdravstvene organizacije se nadaju da će uskoro dobiti bolji uvid i u situaciju sa kineskim vakcinama. Njemački list „Špigl” podsjeća da je tim SZO već stigao u Kinu kako bi obišao proizvodna postrojenja kojima upravljaju kompanije Sinovak i Sinofarm. Ove kompanije su predale podatke o rezultatuima ispitivanja i nadaju se da će SZO odobriti njihove vakcine. Ta odluka vjerovatno neće biti donijeta prije sredine marta, ali bi pozitivna ocjena imala dalekosežne posljedice. Kinezi bi konačno imali kredibilan proizvod i mogli bi vakcine obezbijediti za Kovaks, međunarodnu organizaciju za pristup i distribuciju vakcina siromašnijim zemljama.

Prema procjenama, između 10 i 11 milijardi doza vakcina mora biti ubrizgano širom svijeta kako bi se zaustavio koronavirus, podsjeća „Špigl”. Za tu količinu proizvođačima će biti potrebne najmanje dvije do tri godine. Za ostvaranje tog cilja, neophodne su vakcine iz svih država - pod uslovom da pruženi podaci transparetno dokazuju njihovu bezbjednost i efikasnost, zaključuje njemački list.

Bonus video: