Bajden potpisao naredbe kojima se poništava Trampova imigracijska politika

Bajden je takođe odobrio pregled Trampove politike azila i drugih mjera usmjerenih na usporavanje protoka migranata u SAD

3288 pregleda 4 komentar(a)
Bajden potpisuje naredbe o imigrantskoj reformi, Foto: Reuters
Bajden potpisuje naredbe o imigrantskoj reformi, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden potpisao je 2. februara izvršne naredbe o poništavanju imigracijske politike administracije njegovog prethodnika Donalda Trampa.

"Ne donosim novi zakon, eliminišem lošu politiku. Amerika je sigurnija, jača i prosperitetnija kada imamo pošten, uredan i human zakonski sistem legalne imigracije", rekao je Bajden novinarima.

U jednoj od naredbi, administracija Bajdena obavezuje se stvoriti radnu grupu za ponovno okupljanje članova porodica koje je administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa odvojila.

Trampova administracija odvojila je hiljade djece od roditelja nakon što su zadržani zbog neovlašćenog prelaska američke granice.

Bajden je takođe odobrio pregled Trampove politike azila i drugih mjera usmjerenih na usporavanje protoka migranata u SAD, prenosi dpa.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima 2. februara da će se u pregledu procijeniti šteta nanesena politikom prethodne administracije.

"Ovdje želimo uspostaviti proces imigracije koji je human, koji je moralan i koji razmatra zahtjeve za izbjeglice, zahtjeve za ljude koji dolaze u ovu zemlju na način koji ljude tretira kao ljude", rekla je Psaki.

U drugom izvršnom nalogu Bajdenova administracija rekla je da će razviti strategiju za rješavanje problema ilegalne migracije na američkoj južnoj granici.

"Politike Trampove administracije na granici izazvale su haos, okrutnost i zbunjenost. Te su politike podrivale sigurnost naših zajednica, kažnjavale tražitelje azila koji bježe od nasilja i destabilizirale sigurnost na zapadnoj hemisferi", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsjednica Kamala Harris i novoimenovani sekretar za nacionalnu sigurnost Alejandro Mayorkas.

Bonus video: