Prve doze preko Kovaksa početkom marta

Kovaksom upravljaju Gavi savez, koji obezbjeđuje vakcine za siromašne zemlje, Svjetska zdravstvena organizacija, Koalicija za inovacije u epidemiološkoj pripravnosti i UNICEF.

3626 pregleda 2 komentar(a)
Set Berkli, izvršni direktor Gavija, Foto: Wikipedia.org
Set Berkli, izvršni direktor Gavija, Foto: Wikipedia.org

Kovaks mehanizam za distribuciju vakcina opredijelio je najmanje 330 miliona doza vakcina protiv kovida-19 siromašnijim državama sa ciljem da tu količinu isporuči u prvoj polovini 2021. godine, saopštile su juče agencije uključene u ovu inicijativu.

Objavivši preliminarni plan distribucije, Kovaks mehanizam je saopštio da će ova distribucija pokriti oko 3,3 odsto ukupne populacije u 145 država koje učestvuju u prvoj raspodjeli.

Raspodjela uključuje 240 miliona doza AstraZeneka vakcina koje se proizvode u Serum institutu u Indiji, dodatnih 96 miliona doza iste vakcine proizvedenih u postrojenjima AstraZeneke, plus 1,2 miliona doza Fajzer/BioNTekove vakcine protiv kovida-19.

„Uskoro ćemo biti u prilici da počnemo sa isporukom vakcina na globalnom nivou, što je ishod za koji znamo da je od suštinskog značaja ukoliko želimo šansu da pobijedimo ovu pandemiju“, kazao je izvršni direktor Gavija Set Berkli novinarima na brifingu.

Kovaksom upravljaju Gavi savez, koji obezbjeđuje vakcine za siromašne zemlje, Svjetska zdravstvena organizacija, Koalicija za inovacije u epidemiološkoj pripravnosti i UNICEF.

Saopšteno je da će raspodjela i distribucija zavisiti od niza uslova, uključujući i vanredno odobrenje SZO za vakcine i pripremljenost država.

Zvaničnica SZO En Lindstrand kazala je na konferenciji za novinare da se nada da će prve Kovaks doze - AstraZeneka i Fajzer/BioNTek vakcina - biti isporučene „krajem februara, ili početkom marta“.

Južna Afirika, Ruanda i Zelenortska Republika će biti među prvim država u Africi koje će dobiti Fajzerovu vakcinu, kazala je ona.

Kovaksov plan raspodjele objavljen je u trenutku kada su zalihe vakcina ograničene, čak i u bogatim državama koje su kupile većinu prvih proizvedenih doza. Prošle nedjelje, EU je objavila da će kontrolisati izvoz kao odgovor na vijest da AstraZeneka smanjuje prve zalihe namijenjene bloku usljed problema u proizvodnji.

Berkli je kazao da je 96 miliona doza AstraZeneka vakcina namijenjenih Kovaksu znatno manje od 153 miliona koliko je Kovaks u početku ugovorio za ovaj period. On je kazao da razlog nije taj „što su naše zalihe preusmjerene drugim državama“, već usljed odlaganja u dobijanju neophodne SZO liste za hitnu upotrebu.

Ukupno 190 država se pridružilo Kovaks mehanizmu, koji je osnovan prošlog aprila sa ciljem obezbjeđivanja ranopravnog pristupa vakcina tokom pandemije.

Berkli je prošle nedjelje kazao da Kovaks namjerava da isporuči ukupno 2,3 milijarde doza do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi državama sa niskim prihodima bez troška za njihove vlade.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta Fore kazala je na jučerašnjem brifingu da je Kovaks takođe postigao dugoročni sporazum sa indijskim Institutom serum za snabdijevanje 1,1 milion doza vakcina koje su razvile AstraZeneka i Novavaks.

Te vakcine će biti isporučene u narednih nekoliko godina po cijeni od oko tri dolara za države sa niskim i srednjim primanjima, kazala je ona, dodajući da je to od „velike vrijednosti za Kovaks“.

Bonus video: