Bajden: Prošli su dani američkog "prevrtanja na leđa" pred Putinom, Navaljnog bi trebalo odmah pustiti

"Nećemo se ustručavati da Rusiji povećamo cijenu (njenih postupaka) i odbranimo naše vitalne interese i naše ljude", rekao je Bajden

11737 pregleda 32 reakcija 31 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden u četvrtak je rekao da su prošli dani američkog "prevrtanja na leđa" pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zatražio hitno puštanje na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Tokom svoje prve posjete Stejt departmentu kao predsjednik, Bajden je najoštrije osudio Putina jer su hiljade demonstranata uhapšene na velikim protestima širom Rusije poslije zatvora za Navaljnog.

Navaljni, rekao je Bajden, "kao i svi građani Rusije, ima pravo na svoja prava po ruskom Ustavu. Ali, na njega se ciljalo, bio je meta jer je otkrivao korupciju. Trebalo bi ga pustiti odmah i bez uslovljavanja".

Novi američki predsjednik takođe je želio da svijetu jasno kaže da se on dramatično okreće od Putina za razliku od predsjednika republikanca Donalda Trampa koji je izbjegavao direktnu konfrontaciju i često pokušavao da umanji značaj zloćudnih postupaka ruskog lidera.

"Jasno sam rekao predsjedniku Putinu, na način koji se veoma razlikuje od mog prethodnika, da su gotovi dani kada su se Sjedinjene Države 'prevtale na leđa' pred ruskim agresivnim akcijama - miješanje u naše izbore, sajber-napadi, trovanje njihovih građana", rekao je Bajden koji je prošle nedjelje razgovarao s Putinom u, kako su zvaničnici Bijele kuće nazvali, "napetoj prvoj razmjeni stavova".

"Nećemo se ustručavati da Rusiji povećamo cijenu (njenih postupaka) i odbranimo naše vitalne interese i naše ljude", rekao je Bajden.

Bajden je uveo široko "resetovanje" američke spoljne politike, uključujući poništavanje Trampovog naloga za povlačenje američkih trupa stacioniranih u Njemačkoj, ukidanje podrške vojnoj ofanzivi Saudijske Arabije u Jemenu i obećanje da će podrška pravima LBGTQ osoba biti u temelju diplomatije.

"Amerika se vratila. Diplomatija se vratila", rekao je Bajden osoblju Stejt departmenta.

Odlazak Bajdena u posjetu Stejt departmentu tako rano na početku mandata je namjeran simboličan znak njegovog interesovanja za spoljnu politiku.

Tramp je tek poslije više od godinu dana posjetio spoljnopolitičku službu, i to samo jer je tada zakletvu davao državni sekretar Majk Pompeo 2018. godine.

Bivši predsjednik je više puta napao Stejt department da je dio "duboke države" koja potkopava njegovu vladu.

Tramp je ocrnjivao i otpuštao diplomate i godinama pokušavao da smanji budžet Stejt departmenta za trećinu.

Bajden je, suprotno Trampu, odabrao čovjeka od svog dugogodišnjeg povjerenja, Entonija Blinkena, za državnog sekretara, s ciljem da oživi američki diplomatski kor čiji su redovi prorijeđeni i sastav demoralisan poslije četiri godine Trampove administracije.

Službenicima koji su ga dočekali, Bajden je rekao: "Obećavam da ću vam čuvati leđa, a očekujem i da će vam ih čuvati i američki narod".

Bonus video: