Bajden obustavio povlačenje vojnika iz Njemačke i okončao podršku Rijadu u Jemenu

"Diplomatija se vratila. Vi ste središte svega što namjeravam da uradim. Vi ste srce toga. Obnovićemo naša savezništva", rekao je Bajden osoblju Stejt departmenta

8021 pregleda 8 komentar(a)
Džozef Bajden, Foto: Reuters
Džozef Bajden, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je večeras da će obustaviti proces povlačenja američkih vojnika iz Njemačke, okončati podršku vojnoj ofanzivi Saudijske Arabije u Jemenu, i da će jedan od temelja diplomatije biti podrška pravima LGBTQ populacije.

Bajden je tim odlukama potvrdio očekivano "resetovanje" američke spoljne politike.

Tokom prve posjete Stejt departmentu otkako je 20. januara stupio na dužnost, Bajden je pozvao na povratak "uzemljenju američke globalne moći".

"Amerika se vratila. Diplomatija se vratila. Vi ste središte svega što namjeravam da uradim. Vi ste srce toga. Obnovićemo naša savezništva", rekao je Bajden osoblju Stejt departmenta.

Zvaničnici Bijele kuće navode da Bajden želi da nedvosmisleno poruči svijetu da su SAD spremne da ponovo preuzmu ulogu globalnog lidera, poslije četiri godine izolacionističke politike njegovog prethodnika Donalda Trampa koji je insistirao na agendi "Prvo Amerika".

Uprkos protivljenju Kongresa, Tramp je prošle godine objavio plan za premiještanje 9.500 od 34.500 vojnika stacioniranih u Njemačkoj, gdje su važni američki vojni objekti - vazduhoplovna baza Ramštajn i sjedišta komandi SAD za Evropu i Afriku.

Tramp je objavio da će povući vojnike i više puta optužio Njemačku da ne daje dovoljno novca za odbranu, odnosno dva odsto bruto domaćeg proizvoda, nazivajući tu dugogodišnju američku saveznicu u NATO "delinkventom".

Od tada broj američkih vojnika u Njemačkoj nije promijenjen.

Bajden je danas objavio i da SAD više ne podržavaju sada već petogodišnju ofanzivu Saudijske Arabije u Jemenu, koja je znatno povećala patnje stanovnika te najsiromašnije zemlje Arapskog poluostrva.

"Rat je doveo do humanitarne i strateške katastrofe. Ovaj rat mora da bude okončan", rekao je Bajden osoblju Stejt departenta.

Objavom o Jemenu Bajden ispunjava obećanje iz predizborne kampanje, ali i ukazuje da će mu u fokusu biti velika humanitarna kriza čijem su rastu SAD doprinijele.

Promjena politike prema građanskom ratu u Jemenu predstavlja prekor Saudijskoj Arabiji, globalnom naftnom gigantu i strateškom partneru SAD.

Okončanje podrške Saudijskoj Arabiji neće uticati na američke operacije protiv terorističke grupe "Al Kaida na Arapskom poluostrvu", čije je sjedište u Jemenu.

Bajden je objavio i da će SAD obustaviti prodaju "relevantnog" oružja, ne iznoseći detalje.

Iako povlači podršku saudijskim ofanzivnim operacijama u Jemenu, zvaničnici Bajdenove administracije navode da namjeravaju da pomognu Rijadu da ojača odbranu od napada jemenskih pobunjenika iz pokreta Huti i drugih spoljnih neprijatelja.

Bijela kuća je danas objavila da će Bajden izdati predsjednički memorandum o važnosti zaštite LGBTQ (lezbejskih, gej, biseksualnih, transrodnih i kvir) osoba širom svijeta.

U predizbornoj kampanji, Bajden je kao kandidat obećavao da će mu prava LGBTQ osoba biti prioritet na međunarodnoj sceni i da će za promociju jednakosti svih seksualnih pripadnosti koristiti "pun opseg američkih diplomatskih sredstava".

Zvaničnici su rekli da će Bajden tokom današnje posjete Stejt departmentu objaviti da će povećati ograničenje broja izbjeglica koje mogu da uđu u SAD, i to više od osam puta u odnosu na sadašnji nivo.

Tramp je drastično smanjio taj broj, na svega 15.000, a Bajden će ga povećati na 125.000. To je 15.000 više od ograničenja koje je bilo na snazi u januaru 2017. godine, na kraju amdinistracije Baraka Obame u kojoj je Bajden bio potpredsjednik SAD.

Bajden, koji se kao senator najviše zanimao za spoljnu politiku i godinama bio predsjednik Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD, došao je u posjetu Stejt departmentu svega dvije nedjelje po preuzimanju dužnosti kako bi poslao simboličku poruku.

Tramp je prvi put došao u Stejt department poslije više od godinu dana od stupanja na dužnost predsjednika, a tu instituciju je više puta opisivao kao dio "duboke države" čiji je cilj da podriva njegovu administraciju.

Doskorašnji američki predsjednik je kudio zaposlene u Stejt departmentu i neuspješno pokušavao da smanji budžet te institucije 35 odsto.

Bonus video: