U izvještaju Ujedinjenih nacija objavljeno da je uhapšen lider Al Kaide

Batarfi, poznat kao Abu Mikdad el-Kindi, "uhapšen je u oktobru tokom akcije u El Geidi, tokom koje je ubijen i zamjenik komandant Sada Atef el-Aulaki", navodi se u dokumentu UN

6453 pregleda 0 komentar(a)
Zastava al Kaide, Foto: Shuterstock
Zastava al Kaide, Foto: Shuterstock

Lider Al Kaide na Arapskom poluostrvu Halid Batarfi uhapšen je prošlog oktobra u Jemenu, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija objavljenom u četvrtak.

Batarfi, poznat kao Abu Mikdad el-Kindi, "uhapšen je u oktobru tokom akcije u El Geidi, tokom koje je ubijen i zamjenik komandant Sada Atef el-Aulaki", navodi se u dokumentu UN.

U Jemenu je raširena mreža Al Kaide na Arapskom poluostrvu, koju Vašington smatra posebno opasnom.

Podaci o tome ko je uhapsio Batarfija se ne navode.

Riječ je o prvoj potvrdi ovog hapšenja o kojem je u oktobru pisao SITE, vebsajt specijalizovan za nadzor terorističkih organizacija. Prema nezvaničnim podacima koje je SITE objavio, hapšenje su sprovele jemenske snage bezbjednosti.

Al Kaida na Arapskom poluostrvu preuzela je odgovornost za više napada i SAD u Evropi, uključujući napad na vazduhoplovnu bazu na Floridi 2019. i redakciju lista "Šarli Ebdo" u Parizu 2015. godine. U Jemenu je izvela napade i protiv pobunjenika Hutija i vladinih snaga.

Američki predsjednik Džo Bajden najavio je juče kraj "podrške" i "prodaje oružja" vojnoj koaliciji pod vođstvom Saudijske Arabije u Jemenu, koja godinama sprovodi operacije protiv pobunjenika Hutija.

Savjetnik predsjednika Bajdena za nacionalnu bezbjednost rekao je da će američka vojska nastaviti ciljane operacije protiv Al Kaida na Arapskom poluostrvu u Jemenu.

Bonus video: