Nenaoružani Palestinac ubijen na Zapadnoj obali

Incident se opisuje kao "teroristički napad", ali vojni portparol nije objasnio kako se tog zaključka došlo pošto oružje nije nađeno kod osumnjičenog napadača, ni u njegovom automobilu

1736 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nenaoružani Palestinac ubijen je danas na Zapadnoj obali pošto je pokušao silom da uđe u jednu kuću u jevrejskom naselju na Zapadnoj obali i sukobio se sa čuvarem, saopštila je izraelska vojska.

Incident se opisuje kao "teroristički napad", ali vojni portparol nije objasnio kako se tog zaključka došlo pošto oružje nije nađeno kod osumnjičenog napadača, ni u njegovom automobilu.

Palestinac je ubijen na "Farmi Sde Efraim" koje nema na mapama i po svoj prilici je jedan od malih punktova, divljih naselja, koje su osnovali jevrejski naseljenici na okupiranoj Zapadnoj obali.

Kada izraelski zvaničnici koriste termin "teroristički napad" skoro uvijek misle na napade Palestinaca na Jevreje, konstatuje AP.

U proteklim godinama dogodio se niz oružanih, napada nožem i pokušaja gaženja vozilima Izraelaca.

Napadači su bili uglavnom Palestinci koji nisu povezani sa ekstremističkim organizacijama.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i sada na toj teritoriji živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika, uglavnom u velikim naseljima.

Naseljenici čvrstorukaši su osnovali više divljih naselja, a Palestinci sva naselja smatraju nelegalnim i najvećom preprekom za mir i u tome imaju široku međunarodnu podršku.

Oni namjeravaju da osnuju svoju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, a da glavni grad bude istočni Jerusalim.

Bonus video: