Umro Džordž Šulc, Reganov državni sekretar

"Šulc je igrao ključnu ulogu uz predsjednika Ronalda Regana (od 1982. do 1989.) s kojim je mijenjao tok istorije koristeći sva sredstva diplomatije kako bi okončao hladni rat", dodaje Institut Huver čiji je bivši državni sekretar bio član 30 godina

5675 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Džordž Šulc, državni sekretar u administraciji predsjednika Ronalda Regana i veliki arhitekta američke diplomatije krajem hladnog rata, umro je u subotu u stotoj godini, objavio je danas Institut Huver, prenosi Hina.

"Jedan od najvećih stratega svih vremena, koji je radio u mandatima tri američka predsjednika, Džordž P. Šulc umro je 6. februara", objavio je institut povezan s kalifornijskim Univerzitetom Stenford.

"Šulc je igrao ključnu ulogu uz predsjednika Ronalda Regana (od 1982. do 1989.) s kojim je mijenjao tok istorije koristeći sva sredstva diplomatije kako bi okončao hladni rat", dodaje Institut Huver čiji je bivši državni sekretar bio član 30 godina.

"Jedan je od samo dva Amerikanca koji su obnašali četiri različite dužnosti u saveznoj vladi: kao ministar vanjskih poslova, finansija, rada te proračuna", navodi se.

Strpljiv, uporan, bio je jedan od državnih sekretara sa najdužim stažom i vodio je postupak sklapanja istorijskog američko-sovjetskog sporazuma o smanjenju nuklearnih bojnih glava, podsjeća agencija Rojters.

Međutim, Šulcnije uspio donijeti mir na Bliski istok i u srednju Ameriku, u šta je ulagao velike napore.

Šulc je bio aktivan i u svojim devedesetim godinama djelujući u Institutu i brojnim odborima.

Napisao je više knjiga, protivio se embargu protiv Kube, zauzeo je stav protiv izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Bonus video: