Mask gura bitkoin u finansijski mejnstrim

Kompanija Tesla kupila bitkoine za 1,5 milijardi dolara, uskoro prihvata plaćanja u kriptovaluti

29434 pregleda 56 reakcija 8 komentar(a)
Ilon Mask najbogatiji čovjek na svijetu, Foto: Reuters
Ilon Mask najbogatiji čovjek na svijetu, Foto: Reuters

Kalifornijska kompanija Tesla, proizvođač električnih vozila, nabavila je bitkoine u vrijednosti od 1,5 milijardi dolara u okviru investicione politike kompanije na čijem čelu je Ilon Mask, i planira uskoro da za nabavku vozila prihvati plaćanja u digitalnoj valuti.

Kompanija je predstavila novu strategiju u prijavi američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti rano jutros, navodeći da bi mogle da rastu njene investicije u digitalne valute i drugu „alternativnu rezervnu imovinu”.

Vrijednost bitkoina je skočila skoro 14 odsto i dostigala rekordno visoki nivo, tako da bi po jučerašnjim cijenama 0,88 bitkoina bilo dovoljno za kupovinu osnovnog Tesla modela 3. Akcije Tesle takođe su zabilježile rast.

Mask je tokom prošle godine preokrenuo Vol strit i za kratko postao najbogatiji čovjek na svijetu nakon što su akcije Tesle porasle za 500 odsto a kompanija postala peta najvrijednija u SAD-u. Nakon nbjegovog jučerašnjeg poteza investitori očekuju da će se i veliki broj drugih kompanija odlučiti da investira ili da posjeduje bitkoine.

Šta je bitkoin?

Bitkoin je prva i najpopularnija kriptovaluta, ili digitalni novac, a počela je da cirkuliše 2009.

Stvorio je ju je misteriozni „Satoši Nakamoto“ a dizajnirana je da bude slobodna od finansijskih vlasti poput vlada, banki i centralnih banki. Transfer se obavlja „peer-to-peer“ što znači direktno između onlajn korisnika bez posrednika.

Bitkoin je zasnovan na blokčejn tehnologiji koja djeluje kao javni registar transakcija i obezbijeđena je naprednom kriptografijom koja korisnicima nudi određeni stepen anonimnosti.

Budući da ne postoji centralni autoritet koji upravlja snabdijevanjem, vrijednost bitkoina zavisi od povjerenja korisnika u njega i do sada je uglavnom korišten za spekulacije finansijskih trgovaca umjesto u trgovinama i isplatama u realnom svijetu.

Zašto je skočila vrijednost bitkoina?

Bitkoin grabi naprijed, a 2020. godine je skočio za 300 procenata, da bi u januaru dostigao vrijednost od 42 000 dolara, a juče i preko 44 000.

Takav rast djelimično podstiču institucionalni investitori koji ga smatraju zaštitom od inflacije u eri velikih finansijskih stimulansa, izazvanih pandemijom, i koje privlači jačanje regulativa na do sada netransparentnom kriptotržištu. Uvijek su postojale naznake da bi bitkoin mogao da bude prihvaćen kao mejnstrim sredstvo plaćanja.

Kompanija PayPal Holdings je u oktobru saopštila da će dozvoliti klijentima da kupuju, prodaju i čuvaju bitkoine i druge virtuelne valute koristeći njihove onlajn novčanike. Kompanija će takođe moći da koristi kriptovalute za kupovinu kod 26 miliona trgovaca na njenoj mreži počev od ove godine.

Musk je jučerašnjim saopštenjem dao turbo podsticaj tom tržištu.

Koliko je bitkoin nestabilan?

Istorijski gledano, bitkoin je izuzetno nestabilan. Zbog toga je odličan za špekulante, ali manje pouzdan kao oblik plaćanja.

Na primjer, bitkoin je 2013. godine je počeo sa vrijednošću od oko 13 dolara da bi do decembra skočio na 1000. Tokom 2017. godine krenuo je sa oko 1000 dolara i stigao do 20 000. Početkom 2020. u jednom trenutku je pao na ispod 4 000 da bi juče dostigao vrijednost od skoro 45 000 dolara.

Kako se bitkoini čuvaju, kupuju i troše?

Bitkoini se čuvaju u virtuelnim novčanicima sa jedinstvenim ključevima (digitalnim potpisima). Transakcije se obavljaju tako što se bitkoin šalje iz jednog novčanika sa jedinstvenim ključem povezanim sa drugim novčanikom u kriptografskom procesu koji potvrđuju računari unutar bitkoin mreže. Bitkoin novčanici mogu biti čuvani oflajn ili onlajn na berzama kriptovalute, gdje se oni kupuju ili prodaju za tradicionalne valute ili drugi virtuelni novac.

Kako se bitkoini prave?

Novi bitkoini nastaju procesom nazvanim „rudarenje“, koji uključuje pojedince ili grupe koji koriste velike količine kompjuterske moći kako bi riješili složene matematičke jednačine da izgrade blokčejn i dobiju nagrade u vidu novih bitkoina.

Majneri treba da se takmiče između sebe kako bi osvojili bitkoine. Broj bitkoina stvoren na godišnjem nivou automatski se smanjuje vremenom, a izdavanje novih će prestati kada u u opticaju bude ukupno 21 milion bitkoina.

Kako vrijeme prolazi, teže je doći do novih bitkoina kojih trenutno u opticaju ima 18 miliona.

Šta donosi budućnost?

Kripto valute, prvobitno dizajnirane da podriju establišment, prešle su dugačak put od tih buntovničkih korijena i sada to tržište pokreću finansijske institucije poput hedž fondova i velikih korporacija.

Pojedini eksperti u toj oblasti smatraju da Mask i Tesla ubrzavaju njeno uključivanje u finansijski mejnstrim.

„Ovo će svakako promijeniti pravila igre“, kazao je Erik Tarner, potpredsjednik odsjeka za tržišne infromacije i istraživanje kriptovalute u kompaniji Mesari.

„Mislim da ćemo vidjeti sve više kompanija koje pokušavaju da se opredijele za bitkoin sada kada je kompanija Tesla napravila prvi potez. Jedna od najvećih kompanija na svijetu sada posjeduje bitkoin, a usljed toga svaki investitor koji ima akcije u Tesli je takođe izložen“.

Bonus video: