Peskov: Trampova strategija je imperijalistička, ne odustaje od starih ideja

"Može se uočiti imperijalistički karakter ovog dokumenta, kao i nespremnost da se napusti ideja o unipolarnom svijetu i prihvati multipolaran svijet", kazao je on
50 pregleda 2 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2017. 21:05h

Nova američka strategija nacionalne bezbjednosti je imperijalistička i ukazuje na nespremnost Vašingtona da napusti ideju o unipolarnom svijetu, stav je Kremlja.

"Proučavajući strategiju, posebno djelove koji se odnose na našu zemlju, može se uočiti imperijalistički karakter ovog dokumenta, kao i nespremnost da se napusti ideja o unipolarnom svijetu i prihvati multipolaran svijet", kazao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Peskov je istakao da Moskva ne može da se saglasi sa stavom prema Rusiji, izraženim u američkoj strategiji, jer je Rusija tu označena kao zemlja koja predstavlja pretnju po američku bezbjednost, prenijela je agencija Tas. Ipak, primjećuje Peskov, strategija ima i pozitivne momente, posebno one koji se odnose na saradnju sa Rusijom na poljima koja odgovaraju američkim interesima, piše Tanjug.

"To je u skladu sa našim pristupom koji je objavio predsjednik (Vladimir Putin) jer i Moskva želi saradnju sa SAD u oblastima koje odgovaraju našim interesima", kazao je Peskov.

U tom kontekstu, Peskov je kao "odličan primjer saradnje" pomenuo nedavnu razmjenu informacija specijalnih službi dvije zemlje, što je omogućilo da se spriječe teroristički napadi u Sankt Peterburgu i time "spasu mnogi životi".

Peskov je napomenuo da je američka strategija nacionalne bezbjednosti prilično dugačak dokument koji treba pažljivo proučiti. "Termini korišćeni u strategiji su impresivni i trebalo bi ih analizirati", zaključio je Peskov.

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je novu nacionalnu strategiju bezbjednosti, uz poruku da će Sjedinjene Države slijediti doktrinu po kojoj je "Amerika na prvom mjestu".

Tramp ocjenjuje da su Kina i Rusija revizionističke sile i konkurenti koji nastoje da ospore moć SAD i podriju američku bezbjednost i prosperitet, javlja Rojters. "Oni (Rusija i Kina) su odlučni u tome da ekonomije učine manje slobodnim i manje pravednim, da im vojske jačaju, kao i da kontrolišu informacije i podatke kako bi vršili represiju nad njihovim društvima i širili uticaj", smatra američki predsjednik. "Amerika je u igri i Amerika će pobijediti", rekao je Tramp.

Rojters navodi da izdvajanje Kine i Rusije kao "revizionističkih sila" u dokumentu odražava oprez Trampove administracije prema ovim zemljama uprkos pokušajima samog Trampa da izgradi snažne odnose sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rojters navodi da je viši zvaničnik američke administracije, koji je brifovao novinare o strategiji, kazao da "Rusija i Kina pokušavaju da revidiraju globalni status kvo - Rusija time što je u Evropi izvela vojne upade u Ukrajinu i Gruziju, a Kina agresijom u Južnom kineskom moru".