Rusija spremna da posreduje između Izraela i Palestinaca

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov ponudio je tu ulogu Rusije u sinoćnjem govoru u Savjetu bezbjednosti
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Savjet bezbjednosti UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2017. 16:30h

Rusija je izrazila spremnost da bude "pošten posrednik" između Izraela i Palestinaca, u ulozi koju su SAD imale godinama.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Safronkov ponudio je tu ulogu Rusije u sinoćnjem govoru u Savjetu bezbjednosti.

On je prethodno podržao rezoluciju na koju su SAD stavile veto, a kojom se zahtijevalo da američki predsjednik Donald Tramp povuče odluku o proglašenju Jerusalima za glavni grad Izraela.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas odbacio je mogućnost da SAD budu posrednik poslije tog Trampovog poteza.

Safronkov je rekao da postaje sve važnije ići "koliko je moguće ka direktnim izraelsko-palestinskim pregovorima". Pregovori vođeni uz posredstvo SAD doživeli su krah još aprila 2014. godine i od tada su u zastoju.

Ambasador je ponovio predlog Rusije da se održi samit palestinskih i izraelskih lidera, ocijenivši da je njegova zemlja spremna da bude pošteni posrednik. Safronkov je takođe ponovio poziv ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Savjetu bezbjednosti da započne sveobuhvatno preispitivanje situacije na Bliskom istoku.

SAD su juče, kao što se i očekivalo, stavile veto na rezoluciju koju je podržalo ostalih 14 članica SB UN, a takav ishod glasanja pokazuje dubinu globalnog protivljenja Trampovom potezu.

Tramp je time prekinuo višedecenijsku politiku svoje zemlje po pitanju Jerusalima, ocijenivši da je potreban nov pristup poslije ponovljenih neuspjeha u nastojanjima da se postigne mir.

Bonus video: