Kina zabranila emitovanje BBC Vorld Njus, London osudio kao napad na slobodu medija

"Televizija ne ispunjava zahtjeve da emituje u Kini kao strana televizija", navela je kineska Uprava za radio i televiziju i dodala da neće prihvatiti zahtjev BBC-ija za dozvolu za emitovanje za iduću godinu

8365 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kinesko regulatorno tijelo zabranilo je danas emitovanje programa britanske televizije Bi-Bi-Si Vorld Njusa (BBC World News) ocijenivši da je ona svojim sadržajem "ozbiljno" prekršila propise u zemlji.

U saopštenju se navodi da je televizija kršila princip prema kome "informacije treba da budu vjerodostojne i tačne" i "da ne škode nacionalnim interesima Kine".

"Televizija ne ispunjava zahtjeve da emituje u Kini kao strana televizija", navela je kineska Uprava za radio i televiziju i dodala da neće prihvatiti zahtjev BBC-ija za dozvolu za emitovanje za iduću godinu.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab osudio je danas tu odluku kineskih vlasti kao "neprihvatljiv napad na slobodu medija".

"Kina je među onima sa najstrožim restrikcijama na svijetu u vezi slobode medija i interneta i ova najnovija mera će samo da naškodi reputaciji Kine u očima svijeta", ocijenio je Rab u tviter poruci.

Portparolka BBC-ija rekla je da su razočarani što su kineske vlasti odlučile da preduzmu tu mjeru.

"BBC je međunarodni informacioni kanal, najpouzdaniji na svijetu. On pokriva teme iz cijelog svijeta na pošten, nepristrasan način i bez straha ili favorizovanja nekoga", rekla je ona.

Agencija AP prenosi da je zabrana BBC-ija, izgleda uzvratna mjera poslije ukidanja dozvole za emitovanje u Britaniji kineskoj satelitskoj televiziji na engleskom jeziku CGTN. Britanski regulator je ukinio dozvolu kineskoj televiziji 4. februara pozivajući se na njene veze sa vladajućom Komunističkom partijom Kine, između ostalih razloga.

Poslije te odluke Kina je navela da je to urađeno iz političkih razloga i da Kina sebi ostavlja pravo da odgovori da zaštiti prava i interese kineskih medija.

Bonus video: