Senat odustao od pozivanja svjedoka, počelo iznošenje završnih argumenata

Dok se očekuje da će većina demokrata osuditi bivšeg predsjednika, oslobađajuća presuda djeluje skoro izvjesno u tijelu koje je podijeljeno između 50 demokrata i 50 republikanaca

5655 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki senatori dogovorili su se subotu da preskoče iskaze svjedoka u procesu opoziva bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Time je izbjegnuto produženo suđenje i započelo je iznošenje završnih argumenata obje strane.

Senatori su se dogovorili da u dokazni materijal uvrste izjavu republikanske članice Predstavničkog doma Džejmi Herere Batler. Ona navodi da joj je lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti ispričao o telefonskom razgovoru koji je vodio sa Trampom 6. januara, za vrijeme nereda i upada stotina njegovih pristalica u Kapitol, kada mu je predsjednik, navodno, rekao: "Pa, Kevine, izgleda su ti ljudi više uznemireni zbog izbora nego ti."

Bio je to još jedan obrt petog dana suđenja o Trampovom opozivu. Senat je, prethodno, glasao je da dozvoli pozivanje svjedoka na suđenju bivšem predsjedniku Donaldu Trampu, koji je optužen za podsticanje pobune svojih pristalica u napadu na Kapitol 6. januara. Za odluku je, pored svih 50 demokrata glasalo i petoro senatora iz Republikanske stranke.

Međutim, poslije glasanja nastala je zabuna među senatorima o čemu su zapravo glasali - o samom pozivanju svjedoka ili da se dozvoli debata o pozivanju svjedoka.

Kongresmen Džejmi Raskin, glavni menadžer za opoziv, saopštio je ranije u subotu da želi da čuje svjedočenje Džejmi Herere Batler iz države Vašington o razgovoru republikanskog lidera Makartija i Donalda Trampa. Makarti je bio nazvao Trampa da bi apelovao na njega da interveniše i pozove svoje pristalice da se povuku iz Kongresa.

Za to vrijeme, republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, je jasno stavio na znanje da će glasati za oslobađanje Trampa, prema jednom upućenom izvoru, prenosi AP. Gledište lidera stranke moglo bi da utiče na druge republikance.

Dok se očekuje da će većina demokrata osuditi bivšeg predsjednika, oslobađajuća presuda djeluje skoro izvjesno u tijelu koje je podijeljeno između 50 demokrata i 50 republikanaca.

U petak, Trampovi advokati su okončali iznošenje argumenata odbrane, poričući da je bivši predsjednik podstakao smrtonosni napad na Kapitol, 6. januara. Trampovi advokati su suđenje opisali kao politički motivisano i kao ilegalni "lov na vještice."

Poslije više sati užarenog iznošenja argumenata, dogodio se i rijedak trenutak dvostranačkog slaganja, kada je Senat u petak uveče glasao da dodijeli najviše priznanje Kongresa - zlatnu medalju - policajcu Judžinu Gudmanu, pripadniku policije Kapitola Hila. Senat je jednoglasno usvojio odluku o priznanju Gudmanu, koji je izgrednike koji su upali u Kongres za vrijeme glasanja o formalnom potvrđivanju pobjede Džoa Bajdena, preusmjerio na drugu stranu od članova Kongresa koji su u tom trenutku bili nekoliko metara dalje.

Na video snimku prikazanom za vrijeme suđenja, vidi se Gudman kako senatora Mita Romnija upućuje gdje da ode da bi bio bezbjedan.

"Na ovom suđenju vidjeli smo novi video, moćni video snimak koji pokazuje Gudmanovu pribranost pod pritiskom, hrabrost u sprovođenju dužnosti, pametno razmišljanje u sred haosa i spremnost da sam postane meta bijesne rulje, da bi se drugi domogli bezbednosti", izjavio je lider senatske većine Čak Šumer, demokrata.

Bonus video: