Abas: Bio bih lud da dopustim da SAD posreduju u mirovnim pregovorima

Od Trampovog saopštenja, Abas odbija sve kontakte sa administracijom lidera SAD i neće da primi u posjetu američkog potpredsjednika Majka Pensa koji dolazi u Izrael u srijedu
0 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2017. 19:12h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je danas da bi bio "lud" da dopusti SAD da budu ponovo mirovni posrednik, najavivši da će obnoviti napore za puno priznanje Palestine u UN.

On je to rekao u Ramali na Zapadnoj obali pred visokim palestinskim zvaničnicima okupljenim prvi put od kako je predsjednik SAD Donald Tramp objavio 6. decembra priznanje Jeruslima kao glavnog grada Izraela. Abasova izjava prethodila je vetu koje su stavile SAD na rezoluciju osude tog jednostranog priznanja.

"Svako ko dopusti SAD da se vrate ulozi partnera ili posrednika u mirovnom procesu je lud", rekao je Abas, prenio je Frans pres.

Od Trampovog saopštenja, Abas odbija sve kontakte sa Trampovom administracijom i neće da primi u posjetu američkog potpredsjednika Majka Pensa koji dolazi u Izrael u srijedu.

Arapske zemlje su znale da će SAD staviti veto na rezoluciju koju je pripremio Egipat, ali su htjele da glasanjem demonstriraju da su mnoge druge države, pa čak i američke saveznice Velika Britanija, Francuska i Japan, protiv Trampove akcije, prenio je AP.

"Odlučni smo da se vratimo nekoliko puta u UN da postanemo puni članovi", rekao je Abas.

Palestina je 29. novembra 2012. godine postala država posmatrač nečlanica svjetskog tijela poslije istorijskog glasanja u Generalnoj skupštini UN.

Poslije se pridružila agencijama UN i Međunarodnom krivičnom sudu, ali nije puna članica iako je priznaje više od 130 zemalja.

Bonus video: